Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyska ekonomin bromsar in

Annons

Tysklands BNP steg med 0,3 procent under tredje kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal, enligt säsongrensade data. Den privata konsumtionen bidrog med 0,1 procent till BNP-siffran.

BNP-siffran antyder en inbromsning för den tyska ekonomin jämfört med andra kvartalet, då tillväxten låg på 0,7 procent.

Men i de flesta prognoser ligger samtidigt förväntningar om en ökad tysk tillväxt återigen under fjärde kvartalet, upp till cirka 0,5 procent enligt en färsk enkät.

För helåret 2013 räknar Tysklands regering med en tillväxt på 0,5 procent. För nästa år beräknas tillväxten öka till 1,7 procent.

Den inhemska efterfrågan i Tyskland, som steg med 0,7 procent under kvartalet, var pådrivande bakom BNP-ökningen i tredje kvartalet. Investeringar lyfte samtidigt med 3 procent under kvartalet, med draghjälp från ett kraftigt lyft för byggandet.

BNP-siffrorna kommer sedan EU-kommissionen i förra veckan inledde en utredning av Tysklands ekonomiska politik, som fått kritik för att bygga för mycket på att främja export och i många år har gett ett stort överskott i bytesbalansen.

Det tyska affärsklimatet förbättrades oväntat mycket i november, enligt ett månatligt index från den tyska tankesmedjan Ifo, som baseras på en månatlig enkät med cirka 7 000 företag.

Ifos affärsklimatsindex för november steg till 109,3, från 107,4 i oktober. Analytiker hade räknat med att index skulle sjunka till 107,3.

Delindex för nuläget steg till 112,2, mot väntade 111,6. Delindex för framtidsförväntningarna lyfte till 106,3, mot väntade 104,0.

Mer läsning

Annons