Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysk bokförlagsstrid kan vara över

Annons

Kampen om makten i det anrika tyska förlaget Suhrkamp kan vara över. Delägaren och mediaentreprenören Hans Barlach har drabbats av en dubbel smäll sedan en domstol i Berlin-Charlottenburg beslutat att förlaget kan ombildas till ett aktiebolag. Barlach, som äger 39 procent av förlaget, tappar därmed medbestämmanderätten, skriver Spiegel.

Barlach köpte under 2006 och 2007 på sig sin andel i förlaget och har sedan dess försökt att skaffa sig ägarmakten. Han har försökt få bort den nuvarande förlagschefen Ulla Unseld-Berkéwicz, som genom en familjestiftelse äger 61 procent. Kampen har till stor del förts i domstolar och dränerat Suhrkamp på pengar. I december kom ett domstolsbeslut som tvingade förlaget att dela ut vinst till Barlach på 2,2 miljoner euro, motsvarande runt 20 miljoner kronor. I slutet av maj begärde sig förlaget i konkurs och en rekonstruktion pågår.

Samtidigt har en domstol i Schweiz beslutat att Barlach ska betala 5,4 miljoner euro till den schweiziska entreprenören Andreas Reinhart. Det handlar om en skuld som finns kvar sedan Barlachs köp av sin del i förlaget.

Mer läsning

Annons