Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tysk arbetslöshet minskar

Den tyska arbetslösheten i november minskade med 7 000 personer jämfört med månaden före enligt säsongsjusterad statistik från Tysklands arbetsmarknadsdepartement. Analytiker hade räknat med en ökning.

De säsongsjusterade siffrorna visar att totalt 3,4 miljoner tyskar var arbetslösa i november, vilket innebär en arbetslöshetsnivå på 8,1 procent.

Enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters väntade sig analytiker en ökning av Tysklands arbetslöshet med 10 000 personer.

Att det i stället blev en minskad arbetslöshet förklaras enligt departementet med att Tyskland från och med november har börjat räkna samman arbetslösheten med en ny metod.

Tidigare på onsdagen kom en laddning oktobersiffror från Tysklands detaljhandel, som också gav ett positivt intryck vid första anblicken efter minussiffror i september och augusti.

Jämfört med september ökade Tysklands detaljhandel med 0,5 procent i oktober, enligt preliminära siffror från Tysklands statistikbyrå. Det låg i linje med förväntningarna.

Jämför man oktobersiffran med samma månad i fjol var det en nedgång med 1,7 procent.

Detta är svaga siffror. Privatkonsumtionen kommer att vara svag under de kommande månaderna. Jag väntar mig en svag julhandel. Stigande arbetslöshet och oro för att bli arbetslös kommer att hålla tillbaka konsumtionen, säger Sebastian Wanke, ekonom på Deka Bank.