Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tymosjenko inleder hungerstrejk

Annons

Den fängslade oppositionspolitikern Julia Tymosjenko meddelar nu att hon kommer att inleda en hungerstrejk i protest mot den ukrainska regeringens beslut att inte ingå ett samarbetsavtal med EU.

Samtidigt fortsatte protesterna i Ukraina på måndagen mot regeringens nej till ett EU-avtal, och från Bryssel riktades skarp kritik mot Moskva.

"Vi är starkt kritiska mot Rysslands ställningstagande och agerande på det här området", skrev EU:s två högsta chefer, permanente rådsordföranden Herman Van Rompuy och kommissionsordföranden José Manuel Barroso i ett gemensamt uttalande på måndagen.

Duon gillar inte alls det sätt som Ryssland tryckt på för att förmå Ukraina att inte underteckna det samarbetsavtal som EU lockat med i flera år.

Ukrainas regering verkar dock tycka att påtryckningarna västerut var värre.

Vi gjorde allt vi kunde för att Ukraina skulle kunna komma förberedda till toppmötet i Vilnius, men EU lade hela tiden fram villkor, sade premiärminister Mykola Azarov i rysk tv i söndags.

I Ukraina har regerings-nejet följts av häftiga protester från oppositionen. På måndagen använde polisen tårgas mot ett par tusen demonstranter som trotsade regnet i Kiev.

Beskedet om den förra premiärministern Tymosjenkos avsikt att hungerstrejka kom på måndagskvällen via hennes parti.

Mer läsning

Annons