Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tycker regeringen att allt ska flytta till Stockholm?

Sverige är det land i EU där urbaniseringen går snabbast av alla. Det visar siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat.

Stockholm tillhör Europas snabbaste växande städer. Fram till år 2030 kommer Storstockholm att växa med 460 000 nya invånare, enligt en studie från TCO, som varnar för att det blir väldigt svårt att klara välfärden i de kommuner som stadigt krymper.

Regeringen talar gärna om att hela Sverige ska leva, men vad gör alliansen i praktiken?

Reinfeldt bygger hellre nya motorvägar i Stockholm än tjälsäkrar undermåliga vägar på landsorten. Regeringen satsar hellre på nya tunnelbanelinjer i huvudstaden än på dubbelspår ute i landet. Det försvårar pendling och begränsar arbetsmarknaden utanför storstäderna.

I Stockholm ökar i stället trängseln och bostadspriserna rusar i höjden. I tätorter på landsbygden rivs fungerande bostadshus på grund av avfolkningen.

På 70-talet försökte den dåvarande regeringen motverka utvecklingen, som inte alls behöver vara förutbestämd. Då utlokaliserades ett 30-tal stora statliga myndigheter till 13 olika städer.

Men dagens högerallians har inte några sådana planer. Nej, tvärtom, av de 45 förvaltningsmyndigheter som tillkommit sedan maktskiftet 2006 har 34 hamnat i Stockholm. De trängs dessutom i dyra lokaler i innerstaden, visar en granskning gjord av tidningen Riksdag & Departement.

Om de valde andra lägen kunde de spara mellan 200 och 400 miljoner kronor, enligt Ekonomistyrningsverket.

Företag är mer benägna att flytta sin verksamhet ut från Stockholms city. De har gjort analysen att lön och utvecklingsmöjligheter är viktigare än läge. Myndigheterna väljer själva, men regeringen borde använda ekonomiska styrmedel för att få dem att tänka om.

En granskning gjord av SVT visar att myndighetscheferna helst inte bor på landet. 25 av 40 utlokaliserade myndigheter har därför öppnat ledningsfunktioner i Stockholm, så att generaldirektören kan bo där.

Det är ett brott mot hela utlokaliseringstanken, tycker Lars Stjernkvist, kommunalråd (S) i Norrköping:

– Utlokalisering handlar inte om någon slags nödhjälp till gudsförgätna platser som Norrköping och Luleå. Det handlar om att staten ska finnas representerad i hela landet och då måste också ledningen finnas på plats.

En utlokalisering har regeringen dock beslutat om. Diskrimineringsombudsmannen (DO) ska flytta från city till Tensta eller Rinkeby, 20 minuter från T-Centralen. Flyttplanerna har väckt protester från ledning och personal, som varnar både för kompetenstapp och för svårigheter att rekrytera personal.

Man tar sig för pannan. Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batras uppfattning att stockholmare är smartare än lantisar verkar ha spridit sig.

Men det finns massor av kompetens utanför tullarna, och regeringen borde se till att flyttlassen också går i andra riktningen genom nya stora utlokaliseringar.

Det finns faktiskt många fördelar med att bo och verka utanför Stockholm, även om Fredrik Reinfeldt inte har fattat det.