Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingas lämna sin döda son i Kramfors

Knappt två månader efter olyckan som tog hennes 9-åriga sons liv ska Racheal Lugard och hennes andra son deporteras till Nigeria.
Kvar i Kramfors finns hennes döde son.
I en grav hon riskerar att aldrig mer återse.

Måndagen den 24 februari avled Gabriel efter att ha blivit påkörd på en parkering i Kramfors. Under tre kritiska dygn opererades han under 18 timmar på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Min son Gabriel kom som flykting till Sverige för att söka skydd, säger Racheal Lugard.

Han skulle ha varit tio år i dag.

I lägenheten sitter Gabriels tolvårige bror Godwin med nedböjt huvud. Racheal Lugard river sig över bröstet med handen.

– Ingenting kan få Gabriel tillbaka, men när jag öppnade det här brevet från min advokat kom allt tillbaka igen. Hur ska jag kunna åka tillbaka till Nigeria när min son ligger begravd här?

Brevet är skrivet på svenska och förklarar att ett beslut har tagits i Migrationsöverdomstolen att hon ska utvisas och att det inte går att överpröva längre. I en kort sammanfattning på engelska står det att ärendet är avslutat, "Dearest regards" och sedan advokatens namn.

– Vad betyder det här? Migrationsverket måste förklara det här för mig, jag kan inte läsa svenska.

Gabriel begravdes på Gudmundrå kyrkogård där Svenska Kyrkan och kristna gruppen "Alarm för väckelse" höll begravningen.

– Jag vet inte vad jag hade gjort utan dem. Migrationsverket hörde inte av sig och ingen av dem kom på begravningen.

Racheal Lugard och hennes två söner kom till Sverige i slutet av augusti 2013 efter att de flytt från Nigeria. För några år sedan blev hennes man medlem i samfundet Ogboni, en kultreligion i Nigeria med kontakter högt upp bland politikerna, och försökte förbjuda henne att gå i kyrkan.

Efter att ha tagit med då 8-åriga Godwin på en initiationsrit kom sonen hem med blödande sår på magen. På Godwins mage syns fortfarande flera ärr från riten. Hennes man hotade med att Gabriel också skulle initieras när han blev åtta år.

En dag när Racheal Lugard skulle handla bröd åt sina barn fick hon en pistol riktad mot halsen av en rånare. Hon sökte hjälp hos polisen men de kunde inte göra något. Flera gånger blev hon även attackerad och hotad till livet med knivar och pistol för att hon vägrade att bli medlem i Ogboni.

– Då bestämde jag mig för att fly för att kunna skydda mina barn.

Kvar i ett oroligt Nigeria finns hennes sexåriga son gömd hos Racheal Lugards mamma. Senast i måndags dog ett 70-tal människor under en attack från islamistgruppen Boko Haram som vill bilda en islamistisk stat i Nigeria.

Vilken kontakt har du haft med polisen under polisutredningen?

– Efter att jag lämnade min rapport har jag hört från dem en gång. Jag vet inte hur utredningen går.

Racheal Lugard är en mamma som sörjer sonen hon försökte skydda.

– Säg mig, vad ska jag göra?