Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingade unga flickor att sexposera

Annons

Antalet polisanmälningar av utnyttjande av barn för sexuell posering över nätet har ökat kraftigt de två senaste åren.

I dag åtalas en 31-årig man i Malmö som misstänks ha utnyttjat ett stort antal unga flickor.

I januari 2012 började mannen kontakta flera flickor på Skype - bara några veckor efter att han avtjänat ett fängelsestraff för våldtäkt mot barn.

Åtalet gäller brott mot totalt elva olika flickor mellan nio och 16 år. Brottet betraktas som grovt eftersom den 31-årige mannen handlat systematiskt och mot ett stort antal flickor, förklarar kammaråklagare Ulrika Rogland.

Han var inledningsvis misstänkt för sexuellt ofredande i ett annat fall. Då beslagtogs datorn och vi upptäckte konversationerna, säger Rogland.

Fyra av flickorna har enligt åklagaren utsatts för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande. Mannen har lurat dem genom att påstå att han är mycket yngre än vad han egentligen är och genom att visa bilder på en annan person som han påstod var han själv. Samtidigt som han förmått flickorna att posera inför honom har han enligt åklagaren ofredat dem genom att ställa sexuella frågor och i vissa fall blotta sig och onanera inför dem.

Tre flickor har utsatts för försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och ytterligare fyra flickor har enligt åtalet utsatts för sexuella ofredanden.

Mannen nekar till brott, men åklagaren baserar åtalet på bland annat utdrag ur chattar och vittnesförhör om mannens konton på sajten Snyggast och hans aktiviteter där.

Under 2013 och 2012 anmäldes 620 respektive 758 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering. 2011 anmäldes 206 fall, enligt Brottsförebyggande rådets statistik.

Tidigare skedde brotten i traditionella svenska nätforum genom datorer, men nu ser polisen en klar förskjutning mot applikationer i smartphones och läsplattor. Vilket försvårar utredningsarbetet.

Det ligger i anonymiteten och där informationen som finns att hämta kanske finns i ett annat land och inom deras lagstiftning. Och den tid det tar att få ut uppgifter, om man ens får ut några uppgifter, säger Jörgen Lindeberg, Rikskriminalpolisens expert på nätsexbrott mot barn.

Även om det sker många polisanmälningar är det få som går till åtal och än färre som döms. År 2012 lämnades 323 åtal in gällande utnyttjande av barn för sexuell posering. Nio personer dömdes för brottet.

Det finns en problematik med anonymiteten på nätet, säger Jörgen Lindeberg, och ett annat problem är att en gärningsman kan utsätta barn över hela landet.

När polisen väl får kännedom om brott och möjlighet att ingripa sväller ofta utredningen.

De här ärendena växer ofta något kopiöst - de här männen skapar väldigt många brottsoffer, säger Jörgen Lindeberg.

Rikskriminalpolisen utreder normalt sett inte brotten, men gör det i nuläget med ett fall i Husby där en man i 30-årsåldern sitter häktad sedan i höstas misstänkt för en rad grova sexbrott mot barn.

Det som är i Husby är så komplext, så där har vi gjort ett undantag och utreder själva, säger Jörgen Lindeberg.

Ett annat uppmärksammat fall är det i Kumla, där en 45-årig västsvensk man dömdes till två års fängelse för en rad sexbrott mot unga flickor på nätet. Ett hot från mannen ledde till att en 13-åring tog sitt liv.

Den 31-årige mannen i Malmö hade totalt 185 kontakter i sitt Skypekonto. Åklagaren har bara avslutat en del av den stora förundersökningen.

Vi håller fortfarande förhör med flickor i hela landet. Jag kommer fortsätta att väcka åtal i de delar som jag kan styrka brott, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

Mer läsning

Annons