Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvåtusenåriga plundrade textilier tillbaka i Peru

Efter att ha funnits i Göteborg i över 80 år, så har Peru återfått flera av de mer än 2 000 år gamla Paracastextilier som en svensk ambassadör smugglade ut ur landet 1935.

– Det var inte våra tyger från början. De togs till Sverige och Göteborg på ett sätt som i dag inte hade varit acceptabelt, säger Gunilla Bökmark på Göteborgs stad till TT.

Mellan 2008 och 2010 ingick textilierna i utställningen "En stulen värld" på Världskulturmuseet i Göteborg. Men 2014 kom Sverige och Peru överens om att de skulle återlämnas till ursprungslandet.

Totalt rör det sig om 89 textilier som ska lämnas över i tre omgångar. Den andra avslutades igår.

– En sista återlämning har vi 2021, och det är ett viktigt år. Göteborg har då sitt 400-årsjubileum och Peru firar 200 år av självständighet. Vi tänkte att det skulle vara lite extra spännande och då återlämnar vi de 39 kvarvarande tygerna, säger Göteborgs internationella chef Gunilla Bökmark som är på plats i Lima, Peru.

Fram till dess förvaras de ömtåliga textilierna på Världskulturmuseet.

Innan parterna kom överens hotade Peru att stämma Göteborg för att få tillbaka sina ägodelar.

– Vi har rätt att vidta åtgärder på det internationella planet mot dem som är medbrottslingar i plundringen av en civilisation, sade landets före detta president Alan García då.

TT: Har det varit dålig stämning efter det?

– Definitivt inte. Det har varit ett fantastiskt fint samarbete och en otroligt positiv stämning mellan båda parter, säger Gunilla Bökmark.

Peru planerar att ställa ut de unika textilierna under nästa år.