Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvätten blev för dyr: Sundsvalls kommun bryter mot lagen – personal i hemtjänsten saknar arbetskläder

Trots att det är ett lagkrav sedan 1 januari, så saknar många hemtjänstanställda fortfarande arbetskläder.
– Många hann beställa men inte alla, vi har fått höra att det stoppades eftersom tvätten blev för dyr, säger Sabina Sundkvist, vårdbiträde i hemtjänsten.

Facket har kämpat i många år för att hemtjänstpersonalen ska få arbetskläder. Från 1 januari i år trädde nya riktlinjer i kraft som kräver att alla som jobbar inom hemtjänsten ska ha särskilda arbetskläder. Kravet är att kläderna enbart används på arbetet och att de tvättas på 60 grader varje dag.

Läs också: Hemtjänsten i Sundsvall är underfinansierad

Men först i mars fick anställda i Sundsvall börja beställa sina arbetskläder och det gick bara ett tag så stoppades beställningarna.

– Många här var snabba och beställa och har därför arbetskläder, men jag vet att en del inte hann beställa och i andra grupper är det många som inte hunnit beställa, säger Sabina Sundkvist.

Orsaken till att beställningarna stoppades var att tjänstemännen gett klartecken till beställningarna innan ett politiskt beslut fattats kring kostnaden enligt Malin Larsson (S), ordförande i socialnämnden. Dessutom var det inte klart med hur arbetskläderna skulle tas om hand. Av hygienskäl ska de tvättas varje dag på 60 grader, det var tänkt att det skulle ske på kommunens eget tvätteri.

– Förvaltningen ville ha en utökad ram för merkostnader relaterat till det här. 3,5 miljoner kronor om år, vi tyckte att det blev en dyr hantering av kläderna. Två miljoner för tvätt och hantering, mer än kläderna kostar, säger Malin Larsson (S).

Läs också: Socialnämnden får nya klädkostnader på 3,5 miljoner kronor

Frågan om arbetskläder är också föremål för rättslig prövning. Leksands kommun har överklagat beslutet och menar att kommunerna inte ska betala arbetskläderna och hanteringen kring dem. De anser att de anställda kan stå för sina arbetskläder, trots att de bara får användas på arbetet. De har förlorat i förvaltningsrätt och i kammarrätt och ett prejudicerande beslut kan nu komma från högsta förvaltningsdomstolen.

Men stoppet i Sundsvall är inte relaterat till den processen enligt Malin Larsson, det kommer inte att orsaka att de hemtjänstanställda inte kommer att få arbetskläder.

– Nej nej, det har vi inte diskuterat. De kommer så klart att få arbetskläder, många har ju det redan innan det här kravet infördes. Det enda som återstår att reda ut är hanteringen av kläderna, det är därför vi återremitterat frågan, säger Malin Larsson (S).

Läs också: Svårt att få avdrag för arbetskläder: Här är rättsfall som fått ja – och nej– på olika avdrag

Tills frågan är utredd kring hanteringen av arbetskläderna i Sundsvall är det upp till de hemtjänstanställda som hunnit beställa kläder om de vill använda dem eller inte.

– Det är inte alla som har tvättmaskin hemma, en del har tvättstuga. Då blir det svårt att tvätta kläderna varje dag. En del använder dem och en del inte, säger Kajsa Forsberg, vårdbiträde.

Vad tycker du om att en del har arbetskläder och andra inte?

– Det är så klart inte rättvist. Det känns oseriöst att det finns en lag som redan börjat gälla och det här inte är ordnat än, säger hon.

Även facket håller med.

– Vi är så klart kritiska till att detta inte ordnades redan förra året, innan riktlinjerna infördes, säger Åsa Selander, Kommunal Sundsvall, sektion vård- och omsorg.

Enligt Malin Larsson (S) så beror det på att beslutet om att det skulle bli ett lagkrav infördes sent på hösten.

– Beslutet kom sent så det har inte hunnits med, säger hon.

Men det diskuterades ju redan förra våren det här förslaget, hade man inte kunnat förbereda sig tidigare även om det klubbades först på hösten?

– Vi fick det här till oss först i januari, arbetsutskottet har kommit med ett förslag och vi ska besluta utifrån det på nämndsmötet i slutet på maj, säger hon.