Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två utvisningar avgjorde derbyt

Fotbollsderbyt mellan Frånö och Högakusten stod och vägde en bit in i andra halvlek.
Sedan tippade allt över till hemmalaget. Frånö kontrade in 1–0 och tio minuter senare hade Högakusten bara åtta utespelare kvar.

I lördagens tidning fanns en artikel om att stadsderbynas betydelse mellan lagen i damtvåan inte var lika stor längre.

Efter att ha sett kommunderbyt Frånö–Höga Kusten i herrtrean kan vi konstatera att där flödar fortfarande känslorna.

Ja, de till och med "flödar över".

– Det är bara att erkänna . Det är mitt och Evgeniu´s (målvakten Cheptenes) fel att vi förlorar i dag. Vi måste kunna hålla oss lugna även om det kapas ben ibland, medgav Höga Kustens spelande tränare Sergiu Tanurchov efter 2–0-förlusten.

Högakusten-tränaren var rejält ångerfull efter matchen.

– Vi gör en godkänd första halvlek i motvinden, och sedan när vi fick vinden i ryggen börjar vi ta över och får lite press på dem. Men så går allt fel, säger Tanurchov och suckar.

Först kontrade Frånö snyggt in 1–0. Högerbacken Stefan Lindfors väggade med Hampus Lindberg och gick på djupet innan han hittade in med en perfekt passning till en fristående Christian Sokapie Essel.

Samma Essel satsade fem minuter senare stenhårt i en duell mot just Sergiu Tanurchov (en av många dueller dessa herrar under matchen) och var på väg att få ett gult kort – då plötsligt HK:s målvakt Evgeniu Cheptene dök upp på mittlinjen för att "markera" mot Frånö-forwardens sätt att behandla kustlagets spelande tränare.

– Han svarade nonschalant; "äh, vem är du?" och då sade jag i hetsen det där ordet man inte ska säga om afrikaner. Det är oförlåtligt, jag har ingen aning varför det hoppade ur munnen på mig, berättar den bedrövade Cheptene för Sporten.

HK-målvakten bad både Essel och domaren om ursäkt efteråt, men det blir förstås upp till Disciplinnämnden att bestämma utifrån domarrapportens skrivning hur lång avstängningen blir.

Med all säkerhet längre än den automatiska match han får för sitt röda till att börja med...

När sedan Sergiu Tanurchov fällde nämnde Essel bakifrån efter en förlorad duell, fick även han se det röda kortet (hans andra gula i matchen).

Trots bara åtta man hade Höga Kusten två bra lägen för en kvittering, men efter det att Anthony Allison rullat in 2–0 efter fint förarbete av vänsterflankens Dirisa Mugerwa och Lasha Bramidze, var gästerna ett slaget lag.

– Ingen bra match av oss. Vi är visserligen bättre än Kusten i första halvlek, men vi spelar inte som vi ska och sätter inte heller de lägen vi trots allt skapade. Vårt 1–0-mål är jag nöjd med, men sedan får vi ju i praktiken segern tack vare några av deras heta spelare, summerar Frånö-tränaren Jan Nordqvist.

I Höga Kusten var målvakten Evgeniu Cheptene väldigt bra rent spelmässigt (det andra tog han ju även själv avstånd ifrån), extra beröm ger vi också till vänsterbacken Henrik Näsholm. Vladimir Tanurchov och Alexei Josan hade mycket bolltrillande mellan varandra, men det utmynnade aldrig i någon direkt farlighet.

Frånö hade planens bäste spelare i mittbacken Fredrik Wiking. Även lagets forwards Christian Sokapie Essel och Anthony Allison var klart vassare än motståndarnas. Plus ges också för 17-årige Lasha Bramidze´s andra halvlek.

MATCHFAKTA

Frånö–Högakusten 2–0 (0–0)

Målen: 1–0 (61) Christian Sokapie Essel, 2–0 (77) Anthony Allison.

Domare: Niklas Nordin, Örnsköldsvik

Publik: 250