Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två textilskapare från Anundsjö exponeras på Murberget

På länsmuseet i Härnösand pågår en utställning med titeln ”Händers verk”.

Jag besökte den nyligen. Där exponeras två textilskapare från Anundsjö , båda verksamma på 1800-talet; Britta-Kajsa Karlsdotter med broderier och Märta-Stina Abrahamsdotter med stickningar. Exempel på deras förmåga kan beskådas bakom skyddande glasrutor. De hade ett personligt och unikt konstnärligt uttryck med en sömnads- och stickteknik de själva utvecklat. Färdiga mönster fanns inte utan de var handens och stundens fria skaparkraft som flödade. De var nyskapande textilkonstnärer som åstadkom sina händers verk i grå fattigdom men i flödande rikedom av vackra skapelser . Stickade fälltäcken, tröjor och vantar i färgexplosiva mönster på ullgarn som färgats av egenplockade växter ; spröda och fantasifulla broderier med en röd tråd förvandlad till skira blommor, kransar och granbarr i stilsäkra kompositioner. De 200-åriga objekten uppvisar en förbluffande ”modern” design.

Britta-Kajsa hann bli uppmärksammad och beundrad i sin livstid. Hennes efterföljares alster finns i många hem och skolbarn lär sig tekniken. Drottningen av England och blivande kung Gustav VI Adolf köpte var sin duk från hennes hand. Den resurssnåla Anundsjösömmen har fastnålats på textilkartan som Ångermanlands landskapssöm. Den har också blivit socknens eget varumärke. Hon blev 99 år gammal medan Märta-Stina uppmärksammades först efter sin död 78 år gammal och bara Murberget och Nordiska museet har fälltäcken från hennes hand. Hennes stil och mönster har dock inspirerat stickerskor i hela världen. Var omgivningens omdöme att hon var ” pellri ”verkligen så träffande? Hennes geometriska kompositioner tyder snarare på en utvecklad matematiskt begåvning. Det kan fascinera att en fattig 11-barns mor från en avlägsen skogsby och en barnlös ”gammjänta” i en undantagsstuga tack vare sin konstnärliga läggning har blivit bland Anundsjös mest kända och bemärkta personer. Utställningen uppmärksammar båda. Åk dit och imponeras.

Leif Vestin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel