Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två Svenska Klassiker

Många har genomfört En Svensk Klassiker. Lidingöloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen samt Vasaloppet och/eller Engelbrektsloppet. Folk har lockats hit från hela världen, medan andra bara hört talas om den. Det krävs ju att man är riktigt målmedveten för att klara av alla dessa mil. Men många är de som genomfört loppen om och om igen.

En som nu gjort klassikern två gånger, trots att han efter första gången sade att det inte skulle blir fler, är Christian Melin Jonsson. Då gjorde han klassikern ensam när han fyllde 25 år, med en följebil, och det var en folkfest med enormt många medtävlande och stor publik runt alla aktiviteter.

Men den här omgången har varit mycket speciell på fler än ett sätt.

Nu gör han om resan tillsammans med flickvännen Lisa Selander som gör den för första gången. De började med Lidingöloppet som blev en mycket kall dag som nästan regnade bort och en med mindre publik än vanligt.

Så var det Engelbrektsloppet som blev inställt pga. snöbrist. Och Vasaloppet låg i riskzonen men gick till slut att genomföras på en ogästvänlig snö.

Och som vi vet, på grund av omständigheterna i världen blir arrangemang inställda eller omgjorda till hemmaversioner, även Vätternrundan. Christian och Lisa valde då att genomföra de 31,5 milen i närområdet, med utebliven publik. Men den välbekanta träningsvärken efter cykelsadeln uteblev inte.

Så var det Vansbrosimningen. Den fördelades på sjöar i Sverige denna sommar, så de valde att göra sin simning i Långsjön i Härnösand. Bra väder, 19 grader i vattnet, moln i starten sedan kom solens varma strålar fram och lyste upp de 10 deltagarnas väg. Publik fanns där. Några vänner och släktingar stod på Billstabron och hejade när de tappra simmarna närmade sig målstenen.

Likväl, som för så många andra under årens lopp, hördes Lisas röst från sjön att detta var första och sista gången hon deltog i något sådant här. Christian skrattade och svarade att han kände mycket väl igen hennes reaktion.

Men med en stark vilja att klara detta, tog de sig i mål denna dag.

”Vi klarade det” säger Christian och ler stort efter väl genomförd simtur.

”Det känns härligt” svarar Lisa.

”Vi är mycket nöjda med vår insats i hela Klassikern” säger de och skyndar iväg mot den väntande, varma bilen.

Och tro det eller ej men i Lidingöloppets hemmaversion nu i höst står de åter på startlinjen.

De gör nog en klassiker igen, och igen trots allt.

Jeanette Melin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel