Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två regimer inför rätta i Egypten

Annons

Symboliken är tung när representanter för två störtade regimer står inför rätta i Kairo. Men både rättegången mot förre diktatorn Hosni Mubarak och Muslimska brödraskapets högste ledare sköts upp.

Ironin hade nog undgått få i den egyptiska huvudstaden. "Två regimers rättegång", löd rubriken på dagstidningen al-Shuruks förstasida.

En solglasprydd, vitklädd och rullstolsburen Hosni Mubarak framträdde i en bur i rättssalen. 85-åringen stod inför rätta tillsammans med sin förre inrikesminister, sex säkerhetschefer och sina två söner. Åtalspunkterna gäller medskyldighet för hundratals demonstranters död 2011.

I en annan rättssal skulle Muslimska brödraskapets högste ledare Muhammad Badie och två andra ur toppskiktet i rörelsen, Khairat el-Shater och Rashad Bayoumi, inställa sig för en första förhandling.

Också deras rättegång handlar om mord på demonstranter, men under det styre som följde Mubaraks fall. De tre anklagas för att ha uppviglat till mord på de som protesterade mot Brödraskapets president Muhammad Mursi, kort innan han avsattes av militären den 3 juli.

Rättegången ajournerades dock efter bara några minuter efter att den inletts, eftersom de åtalade inte var på plats. Ett nytt rättegångsdatum sattes till den 29 oktober. Också rättegången mot Mubarak sköts upp, till den 14 september.

Mer läsning

Annons