Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två oljefält sålda i Irak

Annons

Världens bästa oljefält ligger öppna för investerare. Men villkoren för att exploatera dem stämmer till eftertanke. Oljefälten ligger i oroshärden Irak.

Budgivningen gick snabbt på fredagen, och den irakiska oljeministern tillkännagav redan på förmiddagen att kontrakten för oljefältet Majnoon i södra Irak sålts till brittiska Shell och malaysiska Petronas.

Bolagen ville ha 1,39 dollar per fat, och räknar med att kunna pumpa upp 1,8 miljoner fat om dagen.

Fältet producerar i dag enbart omkring 50 000 fat om dagen, men sägs ha reserver som motsvarar 12 miljarder fat.

Rättigheterna att utveckla ytterligare ett fält såldes på förmiddagen till kinesiska CNPC tillsammans med franska Total och Petronas. Den budgivningen gällde Halfaya-fältet, som tros ha reserver motsvarande omkring 4 miljarder fat. Här hoppas bolagen på sikt pumpa upp en halv miljon fat om dagen, till ett pris från den irakiska regeringen på 1,4 dollar per fat. I dag ger fältet 3 000 fat om dagen.

Tisdagens koordinerade bombattacker mot främst regeringsbyggnader i Bagdad sände en otäck signal till intresserade investerare om vilka oerhörda risker en exploatering är förknippad med.

Oljedepartementets talesman Assem Jihad säger bestämt att attackerna inte kommer att störa budgivningen.

Explosionerna kommer inte att påverka procedurerna eller auktionen.

Riskanalytikern Ruba Husari tror att attackerna kan få investerare att överväga kostnader och utfall än en gång. Då spelar det inte så stor roll att områdena där oljan finns har varit säkra.

Irak framstår som en plats av enorma möjligheter och stor risk, och oljebranschen har alltid varit riskfylld. Den har aldrig varit riskfri, säger Husari.

Exporten via den turkiska hamnstaden Ceyhan har vid flera tillfällen stoppats de senaste månaderna på grund av sabotage mot oljeledningarna i norra Irak. Det senaste avbrottet inträffade i november.

Trots att Irak efter Saudiarabien och Iran har de största prospekterade oljereserverna i världen har utvinningen varit blygsam de senaste tre årtiondena. Fortfarande saknas också lagstiftning som reglerar hur kontrollen över oljesektorn ska fördelas mellan regeringen i Bagdad och provinserna. Förhandlingarna om det kan åter ta fart först efter valet som ska hållas i mars.

Ytterligare en faktor som kan göra de utländska oljebolagen återhållsamma är prislappen som den irakiska regeringen sätter på utvinningen. Den första oljeauktionen i juni resulterade i bara ett kontrakt, även om två har tillkommit senare.

Regeringen kan dock gynnas av ett ökande intresse från asiatiska oljebolag, tror Samuel Cizsuk på IHS Global Ingsight i London. Han finner det sannolikt att kinesiska, indiska och andra asiatiska oljebolag kommer att gå in starkt i budgivningen.

De här bolagen, i synnerhet de kinesiska, är villiga att acceptera mycket snävare vinstmarginaler än västliga bolag, säger Cizsuk.