Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två månförmörkelser nästa år

Annons

Två månförmörkelser, stjärnfall i augusti och en planetdans i slutet av maj. Det är huvudpunkterna under det astronomiska året 2013. Åtminstone från svensk horisont.

Total solförmörkelse blir det i centrala Afrika den 3 november. Solförmörkelsen kan ses ut i Atlanten. Men i Sydamerika blir den bara partiell. I Sverige inträffade den senaste totala solförmörkelsen 1954, då den var synlig i södra Sverige. Nästa gång är inte förrän 16 oktober 2126.

Annat är det med månförmörkelser. Nästa år inträffar två sådana som är synliga i Sverige. De blir inte totala utan partiella. Den första är den 25 april och den andra kommer den 19 oktober.

I slutet av maj står planeterna Merkurius, Venus och Jupiter helt nära varandra på aftonhimlen. Under några dagar deltar de tre planeterna i en "kosmisk balett". Planetdansen utspelar sig lågt över den nordvästliga horisonten.

Stjärnfallet i augusti, med ett maximum den tolfte, beror på att resterna av kometen Swift-Tuttle passerar in i jordens atmosfär med 200 000 kilometer i timmen. Kometresterna förångas och luften omkring börjar glöda. Det är spår av den glödande luften vi ser som stjärnfall. Flest stjärnfall blir det natten mellan den 12 och 13 augusti.

Då kan man se upp till tio stjärnfall per minut. Många fler än normalt, säger astronomiprofessor Lennart Lindegren i Lund.

Mer läsning

Annons