Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två män åtalas för rånmord i Solna

Annons

Två män åtalas för mord och grovt rån efter det uppmärksammade rånmordet i Solna i september.

De unga kvinnor som lockade dit offret med sex mot betalning åtalas inte för mordet.

Den 32-årige mannen hittades död i ett skogsområde i Solna. Fyra personer har suttit häktade: Tre män - 25, 26 respektive 29 år gamla - och en 18-årig kvinna. Även en 16-årig flicka är misstänkt för brott, men var för ung för att häktas.

I dag väckte åklagaren Jenny Clemedtson åtal mot 26-åringen och 25-åringen, för mord och grovt rån, medan kvinnorna inte åtalas för mordet utan för grovt rån.

Tjejerna stämde träff med de tilltänkta rånoffren på nätet, enligt Clemedtson.

De hade kommit överens om att männen skulle köpa sex och man hade pratat om pris också, säger hon.

Enligt åtalet har männen sedan ha slagit och sparkat på 32-åringens ansikte, huvud och kropp samt huggit honom med kniv vid ett stort antal tillfällen i benen, ena armen, händerna och kroppen.

När 32-åringen, med livshotande skador, låg ner på marken ska 18-åringen ha tagit 5 000 kronor som han hade i fickan.

Två män åtalas alltså för mordet, trots att det bara finns ett mordvapen.

Offret har dödats med ett stort antal knivhugg när de två männen bråkade med honom. Där skulle man kunna resonera att bara den som hållit i kniven åtalas, men eftersom den andre varit med och slagit och bråkat visar det att han är med på knivhuggen, säger Clemedtson.

En femte person som var med, en 29-årig man, åtalas enbart för medhjälp till grovt rån.

Trots att rånet slutade med ett mord planerade de fyra huvudåtalade att begå nya brott. Det är utifrån mottagna och skickade meddelanden i 16-åringens telefon som åklagaren kan säga att gänget inte blivit avskräckta.

Dagen före mordet ska ett liknande rån ha skett på samma plats. De fyra huvudåtalade var de samma och de tvingade av den mannen ett bankkort, koden till kortet, ett SL-kort och en mobiltelefon.

Även det rånoffret misshandlades. Han blev slagen i huvudet, i ansiktet, dragen i håret, sparkad, knuffad och släpad på marken. Han ska även ha utsatts för dödshot, uttalade bland annat av 18-åringen. Händelsen rubriceras av åklagaren som rån.

Ytterligare några dagar innan mordet, på samma plats, användes en kniv för att hota ett ditlurat offer. Även den mannen blev misshandlad och rånad. Eftersom ett livsfarligt vapen användes rubricerar åklagaren det brottet som grovt rån.

Varför just det tredje rånet slutade med ett mord har Clemedtson ingen förklaring till.

Mer läsning

Annons