Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två kallblodslopp på V75 är unikt

Nästa lördag kör Dannero V75 - för första gången med två kallblodslopp.
– Det är planerna och det utgår vi efter, säger B-O Månsson sportsligt ansvarig.

I Norge där kallbloden utgör femtio procent av population är det inte ovanligt med tre nordsvenska lopp.

– Jag tror till och med att det varit fyra lopp vid några tillfällen, men här i Sverige är det här första gången och det kanske inte är så konstigt med tanke på att kallbloden utgör tio procent och resten är varmblod.

Det är ett perfekt tillfälle för alla som vurmar för nordsvenskarnas förträffligt att profilera sig.

– V75 är ju skyltfönstret utåt, här på banan finns det 5000 åskådare och tittar vi på antalet intresserade ute i landet, handlar det härom veckan om två miljoner inlämnade system. Vilket säger ännu mer om intresset från TV-publiken. Dessutom är mediabevakningen oerhört stor.

Intresseorganisationen Sleipner och andra har jobbat länge för att det ska bli mer kallblodslopp på V75.

Det finns dock en liten brasklapp.

– Vanliga tävlingar äger banorna, men då det handlar om V75 är det ATG som bestämmer. Till sist är det loppens kvalitet som avgör och på söndagskväll kommer anmälningarna mellan klockan 15 00-17 00. Efter det vet vi definitivt.

Det är dock ytterst ovanligt att ATG ändrar sina planer.

– Jag vet ett fall där de tog bort ett guldlopp på Axevalla och valde ett annat lopp i stället.

Guldtäcket, det nordsvenska så svårtippade handicaploppet har varit med redan flera år. Det andra är naturligtvis Svenskt Kallblodskriterium med 600 000 kronor i förstapris.