Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två gripna under Nobel-pådrag i Oslo

Annons

Polisen i Norge har gripit två personer under det säkerhetspådrag som pågår inför utdelningen av Nobels fredspris till USA:s president Barack Obama. Det framgick inte av de första rapporterna var det skedde eller vad brottsmisstankarna gällde.

En av de gripna männen är tidigare känd hos polisen uppger TV2 i Norge. Mannen ska ha varit den förste som rannsakades enligt den norska terrorlagen 2008, bland annat misstänkt för att ha planerat terrordåd mot judiska mål.

Den 30-årige mannen friades då från terrormisstankarna, men har dömts skyldig till mordförsök, olaga hot och skadegörelse.

Gripandena har gjorts samtidigt som säkerhetspådraget är massivt i Oslo inför Obamas ankomst till Gardermoens flygplats. Där välkomnas han och hans entourage av Nobelkommittén, utrikesminister Jonas Gahr Störe och den nytillträdde amerikanske ambassadören Barry White.

Obama anländer till Norge på torsdag morgon. Han ska träffa statsminister Jens Stoltenberg på tu man hand under drygt en halvtimme. Enligt ambassadören kan frågan om ökat stöd till insatserna i Afghanistan vara ett av ämnena som diskuteras.

Obama ska även möta de norska partiledarna under sitt besök..

Barack och Michelle Obama är även bjudna till audiens på slottet med kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit, innan det är dags för Nobelceremonin som inleds klockan ett på eftermiddagen.

Efter utdelningen av priset väntar den officiella banketten senare på kvällen.