Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två frias för foton på militärområde

Annons

En journalist på Sveriges Radio frias från åtalet om olaga intrång och fotografering vid ett militärt skyddsobjekt i samband med ett reportage. En medåtalad lantbrukare frias också.

Journalisten träffade i samband med reportaget lantbrukaren utanför Karlsborg, och båda hävdar att det inte fanns några skyltar om fotoförbud i området.

Försvarsmakten lyckades enligt domen inte styrka att dagens förbudsskyltning fanns där i september 2011 när radioreportaget gjordes. En text om tillträdesförbud som fanns på en informationstavla överskuggades dessutom klart av information skriven i större bokstäver om att området får beträdas på egen risk, skriver Skaraborgs tingsrätt.

Förr användes skyddsobjektet i Vättern främst till provskjutningar, vilket dagens tillstånd är anpassat till. Försvarets plan är att använda det till rena flygövningar.

Försvaret har i dag rätt att flyga över området under sammanlagt 20 dagar per år och skjuta högst 2 000 skott. I ansökan om nytt tillstånd framgår att flygvapnet vill utöka det till 50 flygdagar och närmare 70 000 skott samt 250 övningsraketer om året.

Protesterna mot försvarets planer handlar främst om bullernivåer samt om blyhalten i Vättern, som är dricksvattentäkt för flera kommuner i området.

Vättern är både Natura 2000-område och riksintresse för väldigt många delvis oförenliga verksamheter, säger Kerstin Harvenberg, handläggare på länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Natura 2000 är ett nätverk av skyddade områden i hela EU, men vilka konsekvenser utökade skjutningar skulle få för miljön i och omkring Vättern är oklart.

Det beror lite på vilken stol folk sitter på. De boende säger att det är väldigt negativt.

Västra Götalandsregionens miljömedicinska center har tittat på blyhalterna i dricksvattnet från Vättern och konstaterat att de är väldigt låga, berättar Kerstin Harvenberg.

De trodde inte att ett utökat skjutande, ytterligare nedfall av bly, skulle påverka de här halterna.

Mer läsning

Annons