Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två får rätt till lägre avgift för elanslutning

Det kan löna sig att begära prövning av avgiften för elanslutning. Två Örnsköldsviksbor har enligt Energimarknadsinspektionen betalat tiotusentals kronor för mycket.

I september 2013 ändrade Energimarknadsinspektionen (EI) sin metod för bedömning av anslutningsavgift av el. Det kände en kvinna från Örnsköldsvik inte till när hon i november samma år betalade en faktura på 53 500 kronor exklusive moms (66 895 inklusive) till Vattenfall för en ny elanslutning till en fastighet.

Enligt EI:s schablonmetod är högsta skäliga avgiften 22 100 kronor exklusive moms för anslutning till befintligt nät max 200 meter bort. Eftersom det här rörde sig om 36 meter från det befintliga nätet anser EI följaktligen att Vattenfall inte får ta högre avgift än 22 100.

Det samma gäller en annan kvinna i Örnsköldsvik som också fick en faktura av Vattenfall på 53 500 kronor exklusive moms för anslutning av el till en fastighet. Avståndet här var dock 157 meter till befintligt nät.…