Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två av hundra saltar själva

Annons

Lugn. Julskinkorna räcker nog i år också. Tillgången är ungefär densamma som i fjol. Slakt- och charkuteribranschens orderböcker är så gott som fulltecknade, särskilt när det gäller så kallade premiumskinkor.

Inte heller behöver vi duka upp med gråa skinkor på julbordet. EU:s nya tillsatsförordning innebar ett hot om det. Det förbjuder mer än en procent salt eller nitrit i köttberedningar. Men Sverige - och de andra länderna - har under hösten utverkat generella undantag för sina traditionella livsmedelsprodukter, hos oss till exempel julskinka, rimmat fläsk och rimmad oxbringa.

Senare års trender är att vi köper lite mindre skinkor än tidigare. Närmare hälften är färdigkokta. Bara två procent av hushållen köper färsk skinka och rimmar den själva.

Nytt förra året var att var femte kund ville ha en helt rund julskinka. Ny är också rapsskinkan från grisar som fötts upp med rapsolja i fodret. Det sägs ge både ett saftigare och ett hälsosammare kött.

Mer läsning

Annons