Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två äldreboenden i Örnsköldsvik får framtidsbesked idag

På tisdag informeras personalen vid Sidensjögården och Mogårn om vård- och omsorgsboendenas framtid.
– Något är på gång, men inte heller jag vet exakt, säger Anna-Belle Strömberg, omsorgsnämndens ordförande (S).

Än så länge är det bara spekulation, men på tisdag kommer personalen att informeras om att något är på gång vid både Sidensjögården och Mogårn i Moliden. Riktigt vad kunde dock inte Katarina Jensstad, förvaltningschef vid kommunens välfärdsförvaltning, avslöja under måndagen.

– Där det blir förändringar vill jag träffa personalgrupperna först. De har fått en inbjudan och förstår förstås att något är på gång. Men det är viktigt att nämna att inget beslut har fattats. Det är det politikerna som gör, säger Katarina Jensstad.

– Först och främst handlar det om att ett antal förslag från förvaltningen ska gå ut på att säkra kvalitén, säger hon sedan.

I nästa andetag säger Katarina Jensstad att "vi kan inte hindra folk från att tala och spekulera, men vi vill att det här ska gå grundligt till".

– Vi vill vara justa mot alla inblandade och informera dem först.

Anna-Belle Strömberg säger att hon inte vet fullt ut vad förvaltningens förslag innebär, men hänvisar till den lokala försörjningsplanen, som antogs för två år sedan.

■■ Äntligen! Nu finns Allehandas nya app ute. Ladda ner den till: Iphone eller Android     

– Vi klarar inte längre socialstyrelsens krav när det gäller arbetsmiljö och krav på de här boendena. Egentligen handlar det om tre alternativ: att renovera, att avveckla eller sälja och stimulera till trygghetsboenden.

Enligt vad ÖA erfar har det även talats om att öppna asylboenden i de gamla lokalerna, men det är uppgifter som inte har bekräftats från något håll.

I dag har kommunen cirka 50 korttidsplatser, men enligt Anna-Belle Strömberg tror man sig inte behöva så pass många sådana i framtiden.

– Vi har tittat lite på hur det har fungerat i en del andra kommuner, bland annat i Kramfors, Sollefteå och Sundsvall. Där har man något som kallas för trygg hemgång, det vill säga äldre får dygnet runt hjälp hemma i stället den första tiden efter att ha lämnat sjukhuset. Vi startade det vi kallar för utredningshemtjänst i november och det har fungerat bra här också, säger hon.

Läs även: Gråtfärdiga på jobbet

– Avlastningsplatser, då människor är dementa, kommer vi även i fortsättningen att behöva – precis som permanenta vård- och omsorgsboenden. Fram till 2020 klarar vi oss, men sedan behöver vi bygga nytt.

Även Anna-Belle Strömberg poängterar att inga beslut har tagits och att politiker först ska diskutera innehållet i förvaltningens förslag.

– Nu får vi först ett underlag, som vi ska titta på i nämnden den 20 januari. I mars ska vi sedan ta ställning. Det handlar om respekt mot boende och personal, säger hon.

Läs mer: Uppdraget: Fokus på kvinnors ohälsa

Läs mer: Förvärrat ekonomiskt läge för Örnsköldsviks kommun