Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tv-tittarna lämnar det markbundna nätet

I stället väljer man parabollösningar.

- Jag har hur mycket jobb som helst att montera paraboler, säger Kenneth Nordin, installatör i Härnösand.

Numera kan man få ett komplett utbud med kanaler via parabolen. TV3 och Kanal 5 kan exempelvis ses av Canal digitals tittare. Dessutom kan det vara problem med signalerna till den markbundna digitalboxen om man bor långt bort från sändaren.

Nu visar det sig dessutom att digitalboxarna i det markbundna nätet snart är gammelmodiga. På radio och tv-verket har man bestämt att införa det nya digitala formatet MPEG 4 med början i år. Tekniken möjliggör nya kanaler i marknätet och för att se dem måste man köpa en ny box. Det behöver man inte med parabolmottagning.

- Många som tidigare hade paraboler bytte till boxer. Då rekommenderade jag dem att behålla parabolen på taket. Nu kan de lösa ett abonnemang som ofta är billigare än ett markbundet abonnemang och ha tillgång till betydligt fler kanaler. Med parabolen är man ju ständigt uppkopplad mot satelliterna, säger Kenneth Nordin.

Han är inte förvånad över att tekniken byts ut så snabbt.

- Vi har samma snabba utveckling med våra hemdatorer. För vem vill ha kvar en fem år gammal dator hemma, säger han.


OLA THELBERG
070-218 31 09