Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Gigantisk dansande tomte och flamingo i tomteluva trängs hos Marie: ”Jag har alltid överdrivit julen”

De flesta av oss julpyntar. Vi tar fram lite tomtar och ljus, kanske sätter upp en julgardin i köket. Marie Kvammen i Fellingsbro utanför Örebro har tagit julfirandet till en helt ny nivå. Hon har tomtar överallt.

Redan från gatan förstår jag att Marie Kvammens hus är något speciellt. Tomtar klättrar på fasaden och ut genom fönstren strömmar ett milt rött sken.

Marie kommer ut och möter mig och fotograf Håkan och tar oss med uppför en trapp där det hänger mängder av foton, mestadels på Maries familj.

Här fullkomligt strömmar julen mot oss. Entrémattan har belysning med GOD JUL i rött sken.

För Plus-kunder och prenumeranter: TV: Granpyssel, guldglitter och julblommor hos floristen Angelica i Västerås

I en nisch i hallen står en tomte i nära nog fullstorlek och ler sådär fryntligt mot oss som tomtar brukar. Marie sätter i en sladd och plötsligt står tomten och vickar på höfterna och sjunger ”jingle bells-jungle bells”.

- Han tappade huvudet en gång och efter det är han lite stel i nacken, säger Marie och skrattar.

Vi går vidare in i köket och här hänger såklart julgardiner. På en hylla finns riktigt gammeldags julpynt i trä men annars är den mesta julpynten ny – och mycket av den är i plysch och går på batteri.

Sedan tittar vi in i vardagsrummet som nästan tar andan ur en. De båda sofforna är klädda i rött och i fönstren hänger röda gardiner. Överallt i rummet finns hyllor, draperade med rött tyg som är helt fulla av jultomtar, snögubbar och andra julsaker-och det mesta kan sjunga och spela en trudelutt på jultema. Jag tänker att bara att byta batteri på allt måste ta sin runda tid.

- Det här är inget museum. Barnbarn och andra barn som kommer på besök får gärna plocka ner tomtarna och titta på dem. Enda regeln är att de får plocka ner en sak i taget, säger Marie.

Och så går hon fram till en plyschhund i mellanhundstorlek och trycker på en knapp. Hunden bjuder på en bred repertoar av julsånger, olika för varje gång den får ett tryck på knappen.

Det går inte att räkna alla julsakerna men Marie säger att hon har superkoll.

- Jag ser direkt om någon fattas när jag plockar fram julsakerna.

Och så berättar hon hur allt det här började.

För Plus-kunder och prenumeranter: 17 saker vi skäms för och helst gömmer när gäster kommer på besök: "Ingen vill ha de bilderna i huvudet"

TV: Västeråsaren Julia har förvandlat en sliten trea till en art déco-dröm med whiskyrum

- När jag var en ung mamma var jag utfattig. Därför tog jag emot julsaker som andra inte längre ville ha. Tillsammans med barnen gjorde vi i ordning dekorationerna och kompletterade med saker från skogen. Sedan har det bara blivit mer och mer.

Vi går runt och tittar på alla julsaker som lyser, spelar eller bara står där. Marie och hennes man Kent har mängder av ”skallar” på väggen som Marie uttrycker det. Där finns ett och annat kohorn med tillhörande skalle, en indianskulptur och en uppstoppad fågel. Alla har en tomteluva på huvudet såhär i juletid, till och med kohornen som saknar skalle.

- När jag var liten upptäckte jag att alla var extra snälla under julen. När jag blev vuxen och mamma bestämde jag att mina barn skulle få en riktigt pyntad och snäll jul, säger Marie och ler.

I dag inte bara pyntar hon sitt hem inför jul, hon går också in stenhårt för att skapa traditioner tillsammans med barnbarnen. Varje första advent samlas hela släkten till pepparkaksbak.

- Varje år bestämmer jag ett tema som ingen får veta  förväg och sedan skapar vi utifrån det. Glöm det där med platta kakor som stansas ut i formar. Det här ska vara tredimensionella pepparkakor skapade på fri hand, säger Marie.

När är då julen slut? När tar hon bort all juldekoration?

- Tjugondag Knut, ska julen ut, säger hon bestämt.

Men all juldekoration till trots, Marie bryr sig inte bara om sitt hus och sina närmaste. Hon har ett gott hjärta även för andra och är med och engagerar sig i julfirande och ”tomteverkstad” för familjer som inte har det så fett.

- En gång berättade en femårig flicka att hon önskade sig ”senap och julmat”. Jag stod inte ut, utan åkte och handlade en kasse julmat till hennes familj, berättar Marie som tycker det känns bra att kunna stötta andra i jul.  

För Plus-kunder och prenumeranter: Bildextra: Se Catharinas häftiga hem i Västerås