Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Ett kontrollrum - flera flygplatser

Under tisdagen var det premiär att leda flygplan i Örnsköldsvik från flygledningen som sitter på Sundsvall-Timrå Airport.
Det är den första fjärrstyrda flygplatsen i världen.
– Det är jättestort att Sverige är först med det här, säger inrikesminister Anna Johansson (S).

Det är luftfartsverket som sitter vid Sundsvall - Timrå Airport som nu sköter trafikledningen för Örnsköldsvik men också snart två mer flygplatser. Det är Saab som ligger bakom den revolutionerande tekniken som gör det möjligt att leda flera flygplatser från en punkt.

Anna Johansson ser det nya systemet som en bra och naturlig utveckling där mindre flygplatser och mer svåråtkomliga delar går att ledas, utan att behöva ha personalen på plats.

Läs mer: Här landar världsunika flygturen – i Örnsköldsvik

– Det här gör att mindre flygplatser som inte har dygnet runt personal kan ta emot till exempel sjuktransporter och liknande även på avlägsna platser, säger hon.

Med kontrolltornet på en annan plats behöver säkerhetssystemen vara stora. Uppkopplingen går via ett krypterat nätverk och hela systemet har flera reservsystem om något skulle gå fel. Trots det finns det ändå risker.

Med dagens hot krävs det att hela tiden utveckla säkerheten för att inget ska gå fel eller att fel personer får åtkomst till flygledningen – något som Saabs vd Håkan Buskhe är medveten om.

– Säkerheten är a och o så vi måste hela tiden utveckla vårt system och vi måste vara medvetna om att det finns personer som utvecklar och forskar för att komma åt vårt också, säger han.

Förhoppningarna är att man med det nya systemet ska kunna ge ökat stöd till regionala flygplatser och en möjlighet att hjälpa de med mindre resurser att växa.

Erik Bäckman, marknadsansvarig i luftfartsverket för fjärrstyrda torn, ser det som ett bra system för att utveckla även Sundsvall-Timrå Airport för framtiden.

– Det jag kan säga säkert är att med ny teknik så kan vi hjälpa regionen att växa med sin flygplats när den kan hantera mer flyg i framtiden.