Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Besöksförbud på samtliga äldreboenden införs – samtidigt ska fler svenskar testas för coronaviruset

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Under tisdagen höll statsminister Stefan Löfven pressträff tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin och socialminister Lena Hallengren. Detta med anledning av det senaste kring coronavirusets spridning i Sverige. Bland annat meddelade regeringen att besöksförbud införs på äldreboenden i landet.
– Det är ingen rekommendation. Det är ett förbud, säger socialminister Lena Hallengren.

Se sändningen från Expressen TV här:

Statsminister Stefan Löfven påminde om de rekommendationer som redan finns och bad om att inte genomföra resor under påsken. Samtidigt menade han att det är viktigt att avlasta vården.

– Behöver du inte söka vård – sök inte vård.

Löfven menade även att läget kan komma att bli värre innan det blir bättre.

– De kommande veckorna kan bli avgörande.

På pressträffen meddelades att det kommer införas ett totalt besöksförbud på äldreboenden runt om i Sverige. Sedan tidigare har besöksförbud införts på flera platser runt om i Ångermanland. Besöksförbudet träder i kraft under onsdagen.

– Vi ser ett behov av ett enhetligt beslut, sade vice statsminister Isabella Lövin om beslutet.

– Det är ingen rekommendation. Det är ett förbud, sade socialminister Lena Hallengren under presskonferensen.

Regeringen gav även Folkhälsomyndigheten uppdraget att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att testa fler svenskar för coronaviruset. Testningen ska framför allt riktas in mot personer med samhällsviktiga yrken. Detta då de ska kunna testas och senare återgå i arbete. Testningen ska även ske efter behov och vårdpersonal samt personal i viktiga samhällsfunktioner kommer testas efter behov. Totalt har 36 000 personer testats hittills. Den nya testningen ska kunna nå upp till 30 000 tester i veckan.

– Fler som isolerat sig kan gå tillbaka till jobbet om provet visar att man inte har coronaviruset, sade Hallengren.

– Det kan handla om polis, personal i räddningstjänst, eller annan samhällsviktig personal som idag är hemma med förkylningssymtom, men också om tester för antikroppar, sade Isabella Lövin.