Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: 77-åring haffade knivbeväpnad tjuv

När Jan-Eric Håkansson från Optand stod och rakade sig i badrummet på tisdagsmorgonen hörde han misstänkta ljud från köket.
Men det var från vardagsrummet det lät, en inbrottstjuv hade klättrat in genom ett fönster.

– Här inne står det en vilt främmande man, mitt på golvet!

Jan-Eric berättar att första tanken var att det var hans 46-årige son, i vars hus han hyr en liten tvårummare.

Men mannen som var yngre än så tog sikte på fönstret. Jan-Eric fick tag i en del av hans tröjhuva men orkade inte hålla emot. Mannen föll ned på gräsmattan bredvid den gräsklippare han använt att stå på för att lättare nå upp för att peta upp fönstret och ta sig in.

Mannen kom på fötter och sprang iväg mot skogen.

När Jan-Eric tittade ut hajade han till, för det låg en förskärare på gräsmattan.

– Det var rena slaktarkniven. Då stannade nästan hjärtat på mig. Det tog 15 minuter innan jag kunde ringa polisen.

När poliser med hund kom hem till honom hade flera grannar redan fått fatt i en 26-årig man i förlängningen av flyktvägen.

Men det var inte mannen som hade varit inne hos Jan-Eric. Han greps dock som medhjälpare till den 28-årige man som polishunden en kort stund därefter spårade upp.

Männen som båda bor i Östersundsområdet togs med till polishuset för förhör om flera inbrott i trakten. Efter det beslutade åklagare att anhålla de båda männen.

Ytterligare ett hus i Optand hade fått påhälsning av tjuvar, liksom en Friggebod. Polisen hittade saker hos männen som misstänks komma från de inbrotten.

Mannen inne hos Jan-Eric Håkansson hann aldrig stjäla något, men i det tumult som uppstod var det en fönsterlampa med glaskupa som gick sönder, och som gav honom lättare skärsår på bröstet.

Han berättar att han fick höra av en annan utsatt i byn att ett kassaskåp hade släpats ut från dennes hus, men lämnats på gårdsplanen.

De två anhållna kommer att förhöras även om ett villainbrott i Brunflo i helgen, och om ett inbrott i Grytan och ett i Torvalla i slutet av förra veckan.