Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals tamiler lämnar läger

Annons

Tusentals tamiler på Sri Lanka strömmade på tisdagen ut ur de läger där de varit inspärrade i månader. Men många har inga hem att återvända till.

Efter regeringssidans slutseger mot den tamilska LTTE-gerillan i våras stängdes cirka 280 000 tamiler in läger, för att flyende rebeller inte skulle komma undan. Horribla förhållanden har rapporterats i lägren, och FN har krävt att de öppnas.

Över hälften av lägerfångarna har släppts ut under hösten, och på tisdagen öppnade armén grindarna för resten. Och många tog chansen. Män, kvinnor och barn strömmade ut ur det största lägret Manik i norddistriktet Vavuniya.

I dag har över tusen familjer med omkring 6 000 personer redan lämnat lägret, sade en lokal tjänsteman. Transport är ett problem, men folk verkar väldigt glada.

Många väntades återvända frivilligt till lägren, eftersom deras hembyar ödelades under slutstriden mellan armén och LTTE.

De kan åka till sina byar, besöka släktingar och återkomma till lägren om de vill. De får bo i lägren tills de hittar logi någon annanstans, sade G A Chandrasiri, guvernör i Nordprovinsen.

Den lankesiska regeringens mål är att alla internflyktingar ska vara hemma igen i början av nästa år, men FN bedömer att det kan ta flera år för den forna krigszonen att återhämta sig.