Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals pensionärer missar bostadstillägg

/
  • Rolf Eriksson har upptäckt att många han känner har rätt till bostadstillägg, men aldrig söker det.

Går miste om 1 500 i månaden i snitt. "Känns förnedrande att söka".

Annons

Tusentals pensionärer i Västernorrland har rätt till ett bostadstillägg de aldrig söker.

I genomsnitt går de miste om 1500 kronor i månaden.

– Den viktigaste orsaken är nog att min generation och de som är lite äldre tycker att det känns förnedrande att söka något de ser som ett bidrag, säger Rolf Eriksson som är ordförande för PRO i Kramfors.

Samtidigt betonar han att det inte handlar om bidrag utan stöd, att det är en del av pensionssystemet. Att man inte ska skämmas för att söka ett ekonomiskt tillägg man har rätt till.

Det är Riksrevisionen som i en rapport upptäckt att det finns ett stort mörkertal pensionärer som inte sökt bostadstillägg. I hela landet handlar det om 144 000 personer varav 66 000 bor i lägenheter och i genomsnitt förlorar 1500 kronor i månaden.

– Jag har tittat på tre pensionärer jag känner. Ingen hade sökt bostadstillägg och alla tre skulle egentligen ha rätt till 1100 – 1200 kronor i månaden.

Rolf Eriksson konstaterar också att han nog också skulle omfattas av bostadstillägget, men har heller inte själv kommit sig för att söka.

Vissa pensionärer kanske inte känner till möjligheten, påpekar han. Men den viktigaste orsaken är nog att man inte vill "be om hjälp".

– Något som också kan spela in är om man som pensionär sparat ihop en slant man tänkt att barn och barnbarn ska ärva. Då vill man inte söka bostadstillägg för att man är rädd att de ska ta ens kapital.

Enligt Hyresgästföreningens tidning Hem och hyra berörs i grova tal de pensionärer som har upp till 13 000 kronor i månaden efter skatt och en förmögenhet på mindre än 500 000 kronor. Det går utifrån sin situation att få upp till 5 000 kronor mer i månaden via bostadstillägget.

– Vi har diskuterat det här några gånger på möten och ska försöka jobba mer med frågan.

Han tycker också att informationen om bostadstillägg är dålig och att den som går i pension borde få veta mer om frågan. Det är svårare att ta till sig det när man blir ännu äldre.

– Jag läste någonstans att ungefär 40 procent av pensionärerna saknar dator.

Helt klart skulle många pensionärer i bland annat Kramfors beröras och många har det knapert.

– Vi fick ju lägre pension i år och en tvårummare hos Krambo kan kosta runt 5 000 kronor i månaden, så mycket har min sambo i hyra för sin lägenhet.

Från centralt håll har PRO fört fram idén att man inte ska behöva ansöka om bostadstillägg utan att det borde utbetalas automatiskt till alla som har rätt till det.

– Det är bra att frågan nu uppmärksammas, säger Rolf Eriksson.

Fakta: Så gör du

* Gå in på hemsidan www.pensionsmyndigheten där det snabbt går att fylla i uppgifter och se om man har rätt till bostadstillägg.

* Ring myndighetens kundtjänst: 0771-776776.

Se till att ha diverse papper redo, som deklarationen, eventuella besked om andra inkomster än pensionen, hyresavi/hyreskontrakt samt årsbesked om bland annat banksparande, aktier och fonder.

Mer läsning

Annons