Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals nervskadade i Syrien

Annons

Läkare utan gränser bekräftar att över 3 600 personer har drabbats av neurotoxiska symptom efter den dödliga attacken i onsdags.

Läkare utan gränser (MSF) och Syriska människorättsobservatoriet rapporterade på lördagen att omkring 350 människor dödats i onsdagens påstådda gasattack i Damaskus. MSF bekräftar också att 3 600 människor under onsdagen behandlats på sjukhus i Damaskus för neurotoxiska symptom - symptom som kan indikera exponering för kemiska vapen.

Klockan tickar

Det är fortfarande inte klart om eller av vem de kemiska stridsmedlen använts - rebellerna och regimen anklagar varandra.

FN:s vapeninspektörer har fortfarande inte fått tillträde till platsen för onsdagens attack, utan väntar på klartecken från Syrien. Irans utrikesminister säger sig dock ha fått höra av sin motpart i Syrien att inspektörerna kommer att få tillträde, utan att specificera när. Syriska myndigheter har inte kommenterat uppgiften.

Samtidigt växer trycket på USA att agera, eftersom Obama tidigare sagt att USA måste reagera om Assad-regimen använder kemvapen.

Press på USA

All tillgänglig information vi har pekar åt samma håll, att det var en kemisk massaker nära Damaskus och att Bashar-regimen är ansvarig, sade Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius under ett besök i Ramallah på Västbanken.

USA:s ser över möjliga alternativ för ett amerikanskt ingripande i Syrien och har ökat sin militära närvaro i Medelhavet nära landet.

Republikanske senatorn John McCain föreslår att amerikanska flyganfall skall slå ut Syriska regimens flygvapen, och enligt en regeringskälla tidningen The New York Times talat med studeras bland annat Nato:s flygbombning i Kosovo 1999 som ett exempel på hur en insats skulle kunna se ut. Operationen skulle troligtvis kunna genomföras utan mandat från FN:s säkerhetsråd, där Ryssland och Kina hittills motsatt sig skärpta tag mot Assadregimen.

Mer läsning

Annons