Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals manifesterade i Kärrtorp

Annons

Tusentals personer samlades i dag i Kärrtorp i södra Stockholm för att protestera mot nazism och rasism.

Över hundra poliser bevakade manifestationen som var lugn.

Vi har inte haft några ordningsstörningar alls, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Förra veckans manifestation vid tunnelbanan i Kärrtorp angreps av nazister. Vid 12-tiden i dag inleddes därför en ny samling, med tusentals medverkande. Enligt polisen hade mellan 15 000 och 20 000 människor samlats på Kärrtorps IP.

Jag är här för att visa mitt stöd för vanligt folk, för barnfamiljer och för rätten att röra sig i sitt eget område, säger Efraim Olalla från Madrid, på Sverigebesök för att fira jul.

Bland de politiker som deltog fanns Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Det känns som att det här torget har tagits tillbaka. Det visar att vi är de många, de som tror på demokrati och icke-våld. Det är en häftig känsla att vara här, säger han.

Huvudarrangemanget, med en mängd artister som uppträdde, hade flyttats till Kärrtorps IP för att fler skulle få plats.

Ewa Tuneback och Jörgen Franzén kom från Kungsängen, nordväst om Stockholm, för att delta.

Vi tycker att det känns viktigt att visa vad vanliga människor tycker, förklarar de.

Företrädare för arrangörerna, Linje 17 mot rasism, höll en kort presskonferens före manifestationen. Där framhölls att protesten förra veckan handlade om nazistiskt klotter i området men att dagens manifestation vuxit till att handla om något större, som trygghet och avståndstagande från rasism.

När de säger hat, säger vi kärlek. När de talar om vit makt säger vi full färgprakt, var ett av budskapen.

Det var förra söndagen som en antirasistisk manifestation hölls i Kärrtorp. Plötsligt anfölls den av en grupp nazister och flera personer skadades.

Då fanns det bara sex poliser på plats. Senare blev det känt att polisen visste att det funnits en hotbild, men att den informationen aldrig nådde fram till de ansvariga. I dag finns över hundra poliser på plats.

Förutom i Kärrtorp i Stockholm samlades människor i flera svenska städer för att protestera mot nazism och rasism. I Östersund samlades omkring 500 personer på Stortorget.

Poliserna på plats säger att det är en jättetrevlig stämning, säger Stefan Fredriksson, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland, till TT.

I Luleå samlades några hundra personer för att visa solidaritet med Kärrtorp.

Antirasister i Sverige är i majoritet, men vi har varit lite dåliga på att visa det och på att väsnas, tror jag. Så jag tycker att det här känns fantastiskt fint, säger Tobias Lundeqvist, en av initiativtagarna till manifestationen, till P4 Norrbotten.

Även i Malmö hölls en manifestation som ett hundratal personer deltog i.

Det hålls även en manifestation i Helsingfors i Finland.

Mer läsning

Annons