Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals jobb försvinner från Volvo

Annons

Lastbilstillverkaren Volvo ska dra ner på 4 400 tjänster, runt fyra procent av koncernens personalstyrka.

Sverige kommer att beröras, men det är inte klart hur många jobb som skärs bort här.

Det är tråkigt det här, eftersom medlemmar drabbas. Samtidigt behöver Volvo ha en bättre lönsamhet, säger Urban Spännar, Göteborgsordförande för Unionen på AB Volvo.

I samband med förra delårsrapporten meddelade Volvo att man skulle skära ned med 2 000 tjänster, som en del i ett större sparprogram. Nu ökar alltså antalet till 4 400.

Volvos vd Olof Persson vill inte specificera hur många jobb som försvinner i Sverige.

Vi har inlett förhandlingar med facken. Vi återkommer så snart vi vet resultatet, sade han vid en presskonferens. Vi kommer i första hand att titta på konsulter och frivilliga lösningar. Vi kommer att undvika riktiga uppsägningar så långt det går, men kommer att göra det också om det behövs.

Bolaget har ungefär en fjärdedel av sina anställda i Sverige.

Det här berör i princip bara tjänstemän och det kommer också att vara en stor del konsulter vars kontrakt kommer att avslutas, säger Karin Wik, chef för medierelationer. Sverige kommer att beröras, och även andra stora länder för Volvo som Frankrike och Japan.

Personalminskningarna kommer att påbörjas omgående och den övervägande delen ska genomföras 2014.

Olof Persson sammanfattade 2013 som produktförnyelsens år. Volvo lanserade en mängd nya lastbilar under året. Kostsamt, samtidigt som det stärkt bolaget inför framtiden, enligt Persson.

Nu gäller det att efter den enorma aktivitetsnivån vi har haft i samband med lanseringarna förra året att komma ner på en kostnadsnivå som gör att vi blir konkurrenskraftiga, säger Persson till TT.

När Volvo jämför sig med konkurrenter i branschen och andra industrier blir det tydligt att kostnaderna för tjänstemännen är för höga, anser Persson. Volvo ligger fortfarande långt från hans mål om bäst marginaler i branschen.

Då måste vi adressera det. Det är strukturella åtgärder som ska förbättra lönsamheten på lång sikt.

Neddragningarna var väntade, enligt Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.

Vi har känt till väldigt länge att det finns en övertalighet på 4 000-5 000 personer, säger han.

För det fjärde kvartalet redovisar Volvo ett rörelseresultat exklusive engångsposter på 3,1 miljarder kronor. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 3,8 miljarder, enligt en Reuters-enkät.

Vinsten före skatt minskade till 237 miljoner kronor, från 706 miljoner kronor motsvarande period 2012.

Orderingången steg däremot 12 procent - vilket gladde marknaden. Direkt när handeln på Stockholmsbörsen öppnade steg Volvos B-aktie med över 4 procent.

Volvos styrelse föreslår en utdelning på 3 kronor per aktie för 2013, samma som i fjol.

Mer läsning

Annons