Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals flyr striderna i Sake

Annons

Totalt 140 000 människor är på flykt i området kring Goma efter striderna mellan M23-rebellerna och regeringsarmén. Behovet av mat och vatten är stort - FN varnar för humanitär kris och överväger nu att sätta in drönare.

M23-rebellerna i östra Kongo mötte i dag motstånd från regeringsarmén i staden Sake, runt 25 kilometer från staden Goma som rebellgruppen kontrollerar sedan i tisdags. Efter striderna i går är det rebellerna som kontrollerar Sake, uppger en av Reuters korrespondenter.

Striderna i Sake var det första tecknet på motstånd från armén sedan rebellerna intog Goma i tisdags.

Under dagen har M23-rebeller avancerat flera kilometer söderöver utan att möta något motstånd. Armétrupper uppges ha dragit sig tillbaka till Minova, 15 kilometer söder om Sake längs vägen mot Bukavu.

För att bättre kunna övervaka konflikten och de många väpnade grupper som verkar i det oroliga området föreslår FN, för första gången, att sätta in obeväpnade drönare. Chefer för styrkan i Kongo-Kinshasa, Monusco, har presenterat det känsliga förslaget för både Kongo och grannlandet Rwanda, som anklagas för att stödja M23.

Även staden Mushaki, 20 kilometer nordväst om Sake, uppges ha fallit i rebellernas händer över natten.

Tusentals människor flydde undan striderna där. Enligt FN:s humanitära samordningsorgan Ocha har totalt 140 000 människor fördrivits i och omkring Goma till följd av sammandrabbningarna, och FN och andra internationella hjälporganisationer varnar för en humanitär kris i det redan utsatta området.

Ocha skriver att de 140 000 människor som nu är på flykt i området har stora behov av mat och annan hjälp. En del av dem har tagit sin tillflykt till skolor som saknar även de mest grundläggande bekvämligheterna.

Flera hälsokliniker mellan Goma och Sake har plundrats de senaste dagarna.

I Goma stad är det av högsta vikt för såväl nyanlända flyktingar som stadens nästan en miljon invånare att el och vatten börjar fungera igen, i synnerhet för att undvika en ökning av kolerafallen. Tillgången till rent dricksvatten är för närvarande mycket begränsad. Många av de människor som blivit utan el och vatten sedan rebellerna intog staden hämtar nu vatten från Kivusjön, vilket inte är säkert att dricka.

Under lördagen möts regionens ledare i Uganda om Kongokrisen. Även M23 finns på plats.

Mer läsning

Annons