Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals fastnade i tågtunnel

Över 2 000 tågpassagerare fick tillbringa en kall och hungrig natt i tunneln under Engelska kanalen, sedan fem tunneltåg gått sönder i det iskalla vädret.

Uppretade resenärer anlände till London under lördagen efter att ha varit fångar i underjorden utan ström, luftkonditionering, mat eller vatten. För vissa hade resan från Bryssel eller Paris, som vanligen tar två timmar, i stället tagit 15.

Vi hade barn som sov på golvet, de mådde illa, och vi hade bara en toalett. Det var en total mardröm, sade Lee Godfree, på väg hem från ett besök på Disneyland i Paris, till BBC:s radiokanal.

"Totalt kaos"

Folk svimmade på tåget. Det var totalt kaos, sade Godfree, som berättade hur passagerarna fick klättra ur det trasiga tåget och vandra genom mörka servicetunnlar. Med hjälp av ett räddningslok transporterades de till slut ut ur den fem mil långa tunneln.

Enligt firman Eurostar, som driver tågtrafiken, gick fem höghastighetstågen sönder på fredagskvällen när de åkte från den iskalla vinterluften i Frankrike in i den varma tunneln. Tågtrafiken stoppades helt åtminstone till söndagen, vilket ställer till stora bekymmer eftersom så många är ute och reser helgen före jul.

Vi är väldigt, väldigt ledsna, sade Eurostars vd Richard Brown till BBC. Vi har fått hem folk så fort vi kan men de har haft väldigt tråkiga resor.

Flyg inställda

Vi har inte haft någon liknande situation på 15 år, sade Nicolas Petrovic, en annan Eurostarchef.

Det hårda vintervädret över norra Europa ställde till fler problem. Färjetrafiken över Engelska kanalen drabbades av störningar, och motorvägen till Dover förvandlades till något som liknande en parkeringsplats för lastbilar.

Många flygningar har försenats eller ställts in de senaste dagarna, både i Storbritannien och andra länder.