Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals befaras döda efter tyfonen

Annons

Dödssiffran i Filippinerna efter monstertyfonens framfart stiger i takt med att hjälporganisationerna når de värst drabbade områdena. Och redan i dag började ovädret piska mot Vietnam där man hukade inför dess ankomst.

Mer än 200 000 människor har sökt skydd i Vietnam i väntan på att Haiyan ska slå till under söndagsmorgonen. Sannolikt något försvagad, men till skillnad från i Filippinerna har Haiyan i Vietnam siktet inställt på de största städerna: Ho Chi Minh-staden och Hanoi.

Men en av de kanske starkaste tyfonerna någonsin orsakade ändå enorm skada i Filippinerna.

Föreställ er en kilometerbred remsa från kusten och in över land, där kåkar och allt, ja allt är totalförstört.

Så beskrev Mar Roxas från landets inrikesdepartement förödelsen efter att han besökt kuststäder i det mycket svårt drabbade området Tacloban.

Just där i Tacloban samt i provinsen Samar hade filippinska Röda Korset då fått uppgifter om att så många som 1 200 människor mist livet, minst 1 000 i Tacloban-området och minst 200 i Samar.

Och att döma av ögonvittnesskildringar som kom in under dagen är risken stor att dödssiffran stiger ytterligare.

Problemet är att vi inte kan kommunicera med folk där. Hela kommunikationssystemet är utslaget, det ligger nere i hela regionen, förklarar Anna Lindenfors, landchef för internationella Rädda Barnen i Filippinerna, i telefon till TT om svårigheterna att nå fram till Tacloban. Jag vet att filippinska staten gör mycket, liksom organisationer som Rädda Barnen och andra. Men vi behöver verkligen stöd med pengar utifrån så att vi kan se till att barn, deras föräldrar och familjer får den hjälp de behöver.

Thord Dahl, som ansvarar för Barnmissionens arbete på Filippinerna, bedömer att extremt många människor drabbats.

Vi har sett på bilder att det skett tsunamiliknande ödeläggelse i den filippinska övärlden och man räknar med att cirka fyra miljoner människor är direkt drabbade.

Christian di Schiena på Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB) sade i eftermiddags att så fort man får klartecken från FN så kommer MSB att skicka två tältläger med tillhörande personal till de hårdast drabbade områdena.

Stödet från MSB är i nuläget inriktat på Filippinerna, men Christian di Schiena säger att det även finns beredskap för när tyfonen Haiyan når Vietnam.

Svenska UD beräknar att omkring 500 svenskar just nu befinner sig i Vietnam. Omkring 250 bor i landet och lika många är där som turister, främst kringresande.

Enligt UD är det "en bra tid att resa i Vietnam just nu", men chartersäsongen har ännu inte kommit i gång. Resebolaget Ving har tre svenskar i Ho Chi Minh-staden i södra Vietnam, Apollo har en svensk i Phan Thiet på sydostkusten.

Det finns ingen avrådan från att resa till Vietnam. Det viktiga är att hålla sig lugn och att hålla sig informerad om läget, att följa de lokala myndigheternas anvisningar, och försöka ta sig bort från de drabbade områdena. Enklast är att prata med personal på hotell eller folk i byn för att få reda på vad som händer, säger Maria Parent på UD:s presstjänst.

Mer läsning

Annons