Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals äter oförsäkrad medicin

Annons

Hundratusentals svenskar äter mediciner som inte är knutna till läkemedelsförsäkringen, enligt SVT.

Vi har fått in 25 anmälningar om läkemedelsskador som vi inte har kunnat ersätta därför att tillverkaren inte är ansluten till läkemedelsförsäkringen, säger Anders Öhlén, vd för Läkemedelsförsäkringen.

Anledningen är systemet där dyrare originalpreparat byts ut mot billigare kopior. De företag som tillverkar kopiorna är dock inte alltid med i läkemedelsförsäkringen. På så sätt har exempelvis 700 000 oförsäkrade förpackningar av det blodfettsänkande läkemedlet Simvastatin sålts i Sverige, rapporterar SVT.

I dag finns inget krav på att de företag som säljer läkemedel i Sverige också måste vara med i läkemedelsförsäkringen, säger Inger Erlandsson, chef på apoteksavdelningen på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), till TT.

Detta är ett problem och det har vi också påtalat för beslutsfattarna. Samtidigt ska man komma ihåg att läkemedlen inte blir mindre säkra bara för att tillverkaren inte är med i försäkringen. Alla läkemedel som säljs i Sverige har gått igenom samma noggranna kontroller. Däremot kan det bli problem för patienter att få ersättning från dessa företag om man skulle drabbas, så ur ett patientsäkerhetsperspektiv är det inte bra.

TT: Men det borde väl vara ett ganska enkelt krav att ställa på alla tillverkare, eller?

Jag vet faktiskt inte. Det får du ta med socialdepartementet.

Mer läsning

Annons