Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusenåriga rötter funna i Dalarna

Granar med flera tusen år gamla rotsystem har upptäckts i Dalarna.

- Det visar att granen är ett av de första träden som kom hit till Skandinavien, säger Leif Kullman, professor i naturgeografi.

Vid ett miljöforskningsprojekt runt fjället Härjehogna i Dalarna undersöktes granarna som bildar trädgräns runt fjället extra noga.

Prover togs på rotsystemen till tre av granarna. Med hjälp av kol-14-metoden fastslog ett laboratorium i USA att de är 8 000, 6 000 respektive 5 000 år gamla, rapporterar Sveriges Televisions regionala nyhetsprogram Gävledala.

- Det är fascinerande. 8 000 år betyder att det var då isen försvann härifrån. Det var alltså den allra första skogen som växte upp efter istiden, säger Lars Hedlund vid länsstyrelsen i Dalarna till Gävledala.

Genom århundraden har rotsystemens granar sett olika ut. Under kallare århundranden har de krympt ihop och levt som små buskar medan de haft en mer typisk trädform när klimatet varit mildare.

- De omsätts hela tiden. De äldsta levande stammar vi hittat är lite drygt 600 år, säger Leif Kullman, professor i naturgeografi vid Umeå universitet.

Enligt Kullman hör rotsystem som är närmare 8 000 år till de äldsta i världen.


/Allehanda.se