Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiska poliser i rätten

Annons

Fyra turkiska poliser ställdes i dag inför rätta för dödsmisshandeln av en 19-årig student. Fallet har stark politisk koppling i Turkiet.

Har ni ingen skam i kroppen? skrek offrets mamma i rättssalen.

En styrka på 2 000 kravallpoliser står redo för eventuella oroligheter. De fyra står åtalade för att med batonger och basebollträn ha misshandlat en 19-årig student till döds i staden Eskisehir under sommarens protestvåg i Turkiet.

Den mördade studentens tårögda mor höll i ett foto av sin son och skrek åt de åtta åtalade, varav fyra är civila poliser.

Jag skickade min son till Eskisehir för att studera och han skickades hem till mig i en kista. Vi är här för att utkräva rättvisa, ingenting annat än rättvisa! Hur kunde ni döda min Ali? Har ni ingen skam i kroppen? skrek hon mot de åtalade.

Ali Ismail Korkmaz fördes till sjukhus den 2 juni men avled efter 38 dygn i koma. Bilder från övervakningskameror visade senare att fyra civilklädda poliser deltog i misshandeln.

Att poliser ställs till svars är ovanligt, medan en rättegång mot 255 demonstranter, varav vissa anklagas för terrorbrott, väntas äga rum någon gång de kommande månaderna.

I ett försök att avstyra protester har rättegången förlagts till Kayseri, 55 mil från Eskisehir. Aktivister som försökt nå staden säger att deras bussar hade stoppats, men rättssalen var proppfull den första förhandlingsdagen.

Den döde studentens bror är advokat och omkring 300 av hans kollegor har tagit sig till Kayseri, utöver de 50 som arbetar med fallet å studentens vägnar. De försöker få rättegången att innebära ett fördömande av statsapparaten.

Åklagaren yrkade i rättssalen på fängelsestraff på mellan tio år och livstid.

När protesterna slogs ned i somras hävdade Amnesty International att brotten mot de mänskliga rättigheterna var omfattande. Tysklands förbundskansler Angela Merkel ansåg att polisens svar var "alldeles för hårt". Premiärminister Recep Tayyip Erdogan kallade å sin sida demonstranterna "vandaler".

Det principiellt viktiga rättsfallet sammanfaller med att Tayyip Erdogan genomgår sin största politiska kris under sina elva år vid makten. Krisen slår mot ekonomin och begränsar premiärministerns möjligheter att förverkliga flera storslagna planer.

Sedan i december har Erdogan också drabbats av en korruptionsskandal som inbegriper flera personer i hans närmaste krets. Han har svarat med att sparka hundratals poliser och åklagare och beskyller anhängare till sin forne allierade, predikanten Fethullah Gülen, för en "smutsig" konspiration mot honom.

Fler än 8 000 personer skadades enligt läkare under protesterna i juni 2013.

Mer läsning

Annons