Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunisiens utrikesminister i Sverige

Annons

Tunisiens utrikesminister Rafik Abdussalem har på fredagen träffat den svenska regeringen. Innan vapenvilan besökta han Gaza och fick skakande intryck.

Abdussalem, som besökte Gazaremsan innan vapenvila mellan Israel och palestinska grupper meddelades, betonar att banden mellan Tunisien och Europa är mycket starka. Samtidigt ser han möjlighet att utöka samarbetet i takt med att Tunisien bygger om sitt politiska system, en process han beskriver som "uppmuntrande".

Vi har en tydlig vägkarta för att reformera det politiska systemet, säger han till TT.

Rafik Abdussalem besökte i lördags Gazaremsan och fick skakande intryck.

Skadade människor, även kvinnor och barn. Situationen var mycket svår, säger han. Men tack och lov har vi nu nått en vapenvila och vi hoppas att det blir en stark sådan så att vi kan hitta en politisk lösning.

Vapenvilan förhandlades fram av Egypten som klivit fram som utrikespolitisk aktör. Den arabiska våren har svept undan flera regimer i regionen, som den tunisiska, och regeringar måste nu vara mer lyhörda för den egna befolkningen, anser Abdussalem.

Det som tilläts under den tidigare regimen under Mubarak är nu inte tillåtet i ett mer demokratiskt Egypten, säger han. Det arabiska upproret har påverkat hela regionens geopolitiska miljö.

Men inte alla arabiska vårens uppror har fällt regimer och i Syrien fortsätter kriget. Flera EU-länder har erkänt den syriska oppositionsalliansen som landets rättmätiga representant men Tunisien avvaktar. Ett sådant beslut kan inte fattas enskilt av Tunisien, säger Abdussalem.

Om det kommer något politiskt beslut kommer det från Arabförbundet, inte isolerat från Tunisien eller Egypten.

Mer läsning

Annons