Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunga riff när Abramis Brama kommer till Sollefteå

Det var länge sedan han spelade hemma i Sollefteå. Men nu är det dags igen.
På fredag kommer hyllade Abramis Brama med sångaren Ulf Torkelsson till Appelbergs i Sollefteå.

Torkelsson är en känd musikprofil från Sollefteå. Innan han flyttade spelade han i band som Sunflower och H Lector Group. De sistnämnda gör han för övrigt fortfarande spelningar med. Sedan 2000 bor han i Stockholm och frontar Abramis Brama, tungt riffbaserat rockband med influenser av Black Sabbath och svenska proggrockband som November och Träd, Gräs och Stenar.

Sex studioalbum har det blivit varav Ulf Torkelsson är med på de fem senaste. Det senaste heter "Enkel biljett" och kom ut i fjol. Överlag har de fått bra recensioner och 2010 blev de nominerade till priset Årets rock/metall/ i P3 Guld. De vann inte, men Abramis Brama har med tiden blivit ett stort namn på många av de stora rockfestivalerna ute i landet. I sommar spelar de bland annat på Sweden Rock, för fjärde gången.

Det mest unika med bandet är att de alltid sjungit på svenska.

– Vi har fått bra kritik ute i Europa. Men här hemma har vi kritiserats för att vi sjunger på svenska. Men nu börjar det vända. Det kommer också andra band som skriver svenska texter och många av dem ser oss som en inspiration och det är kul, säger Torkelsson.

Trots goda recensioner och riktigt bra skivförsäljning kan medlemmarna i bandet inte leva helt på sin musik. Alla har dagjobb vid sidan om och ägnar mest helger och ledigheter år musiken.

– Vi spelar för att vi brinner för det här, säger Torkelsson.

Det senaste albumet har ett förord skrivet av tv-profilen Fredrik Lindström. Abramis Brama är nämligen hans favoritband.

– För ett par år sedan började vi se Fredrik Lindström och Henrik Schyffert på våra spelningar. De kom också fram och snackade och vi blev ombedda att spela på Lindströms 50-årsfest för två år sedan.

Det blev ett riktigt bra gig och Abramis Brama är fortsatt Lindströms favoriter.

I Sollefteå har Torkelsson och Abramis Brama inte spelat sedan 2006.

– Det är svårt att få det at passa in. Vi måste ha ytterligare någon spelning inom vettigt avstånd och det har vi inte haft tidigare, säger han.

Förutom sångaren Ulf Torkelsson består bandet av gitarristen Peo Andersson, basisten Mats Rydström och trumslagaren Fredrik "Trisse" Liefvendahl.

Vad kan Sollefteåpubliken förvänta sig på fredag?

– En intensiv spelning med tung rock som det är svårt att stå stilla på, säger Ulf Torkelsson.

Spelningen är ett arrangemang av arrangörsföreningen EQ 200 och som förband spelar lokal Hajregn.

Läs även:

TV: Hör Abramis Brama senaste hitlåt