Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tumult när Mexiko bytte president

Annons

Med molotovcocktails, stenar och tårgas inleder Mexikos nye president sina sex år vid makten. En makt som många demonstranter tycker att han har fuskat sig till.

Gatorna är dimmiga av rök från tårgas kring kongressbyggnaden i Mexico City, där Enrique Peña Nieto i dag avlade sin ämbetsed. Redan strax efter midnatt har han tagit över som president med en flaggceremoni.

Trots den tidiga gryningstimman är det nu fullt med maskerade ungdomar som skanderar "Ut med Peña Nieto!" och någon sprejar "Peña Nieto kommer att falla" på metallmuren.

På bara några minuter lyckas rasande demonstranter riva ner några av de stängsel som sedan en vecka tillbaka skiljt landets lagstiftare från deras väljarskaror. Bakom skymtar kravallpolis.

Han vann genom att köpa medier och röster. Vi är här för att visa det inte är så enkelt att stjäla makten. Detta är inte det sista slaget, säger studenten Marcos Bermudez till TT just som en tårgasgranat slår ner två meter bort och skingrar demonstranterna tillfälligt.

Även mer fredliga protester planeras under dagen. Många vill visa sitt motstånd mot det system de anser att presidenten representerar och mot det gamla auktoritära och korrupta partiet PRI, förklarar Ramon Rodrigo Serrano. Han är en av grundarna till ungdomsrörelsen Yo soy 132, som bildades i maj i protest mot vad man såg som ett medieklimat partiskt till Enrique Peña Nietos fördel.

Han står för en maktstruktur som vi vill sätta stopp för med korrupta fackförbund som blivit rika på sina arbetare och företag som tömmer landet på dess resurser. Vi vill inte tillbaka till det gamla PRI där man inte vill att väljarna öppnar munnen, säger Ramon Rodrigo Serrano. De är rädda. Varför skulle de annars ha rest alla dessa stängsel? säger studenten Rosario Garcia.

Rörelsen kräver inte att Peña Nieto ska avgå.

Men vi är här för att påminna honom om att vi håller ögonen på honom och att vi vet att han inte vann valet på ett schyst sätt. Och vi kommer att fortsätta protestera så länge det behövs för att åstadkomma förändring, tillägger Ramon Rodrigo Serrano.

Mer läsning

Annons