Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tummen upp för konfirmation

Konfirmation är kul, tycker länets 15-åringar. 69 procent säger att konfirmandtiden överträffade förväntningarna och lika många lärde sig något nytt.

- Det är ett måste för oss i kampen om ungdomarnas tid att konfirmandtiden känns meningsfull, säger Britt-Marie Frisell, konfirmandkonsulent i Härnösands stift.

Drygt 1 000 ungdomar i stiftet har i en enkätundersökning svarat på 89 frågor om sin konfirmation. Syftet är Svenska kyrkans församlingar ska få hjälp att utveckla sitt konfirmandarbete.

Enkäten visar att de flesta väljer att konfirmera sig av sociala skäl, till exempel för att kompisarna gör det eller för att träffa nya människor. Men det är också många som vill åka på läger eller få presenter.

- Jag är oerhört fascinerad över att man väljer att lägga ner 60 timmar för en present, säger Britt-Marie Frisell.

Närmare sju av nio tycker att konfirmandtiden blev bättre än de tänkt sig. En stor andel säger att de har haft roligt, att sammanhållningen i gruppen har varit bra och att de fått ny kunskap.


Läs mer i måndagens TÅ.SARA-LENA BRÄNNSTRÖM