Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft år väntar landstinget – nu är det klart när de viktiga besluten fattas

I april fattas beslut om rehabmedicin i Härnösand och om ortopedin i Sollefteå, medan beslut om hälsocentraler i Sundsvall och antalet BB i länet får vänta till juni respektive oktober. Det framgår av den tidsplan som S och MP nu presenterar.

Landstingets ekonomi är en utmaning och utgifterna måste minska med sammanlagt 250 miljoner kronor till 2018, varav 160 miljoner inom hälso- och sjukvårdsnämnden. Den skattehöjning på 60 öre som beslutats om på landstingsfullmäktige kommer inte att räcka utan strukturbeslut, meddelar Erik Lövgren (S) och Eva Andersson (MP) i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Läs också: Landstingets ekonomi allt bättre

I samband med det presenteras en tidsplan för när de viktiga besparingsbesluten ska fattas. Enligt den ska de första besluten fattas vid landstingsfullmäktige i april, och då gäller det förslag på förändring av rehabmedicin i Härnösand och förslag på beslut om planerad ortopedi i Sollefteå. Med dessa beslut tillsammans med minskade kostnader för stafettläkare, så tror landstingsledningen att man klarar den beslutade besparingen på 20 miljoner för 2016.

I juni kommer fullmäktige att få ta ställning till förslaget att minska antalet hälsocentraler i Sundsvall. I oktober ska beslut fattas om ifall det ska finnas en eller två förlossningskliniker i länet. Dessutom ska diskussioner föras med berörda kommuner om Scenkonstbolaget, länsmuseet samt Mannaminne. Även verksamheten vid Österåsens hälsohem och eventuellt förändrad driftsform för Sollefteå sjukhus ska också kunna tas upp på fullmäktige i oktober.

"Vi fortsätter samarbetet utifrån våra befintliga överenskommelser och är öppna för att samarbeta med andra partier i varje beslut", skriver Erik Lövgren (S) och Eva Andersson (MP) i pressmeddelandet.

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.