Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff tuppfäktning i tysk tv-debatt

Annons

Förbundskansler Angela Merkel och hennes socialdemokratiske utmanare möttes i en het tv-debatt på söndagen. Eurokrisen och ekonomin hamnade i fokus.

Kristdemokraten Merkels utmanare i det tyska valet, Peer Steinbrück, anklagade henne för att vara alltför sträng mot sydeuropeiska länder och dömde helt ut hennes taktik för att klara eurokrisen, i en tv-sänd debatt på söndagen.

Merkel slog hårt tillbaka och pekade på att Steinbrücks socialdemokratiska parti, SPD, stöttat hennes ekonomipolitik i parlamentet under krisen de senaste åren.

Du röstade för allt, sade Merkel och log mot sin rival.

Enda mötet

Debatten, som uppskattningsvis sågs av 15 miljoner personer, var enda gången de möttes ansikte mot ansikte i tv innan valet den 22 september - och anses ha varit Steinbrücks sista chans att vända opinionen innan det tyska folket går till val.

Steinbrück var på offensiven genom hela debatten och anklagade bland annat Merkel för att flyga från ett internationellt möte till ett annat utan att möta Tysklands problem på hemmaplan. Valet att sluta använda kärnkraft sade han var en katastrof.

Europa hetast

Men det hetaste ämnet blev ändå Europa - eftersom valdebatten senaste månaden handlat om huruvida Grekland kan behöva ytterligare ett sparpaket efter det tyska valet.

Den tyska ekonomin har gått bättre än landets likar i Europa under eurokrisen, och just nu ligger arbetslösheten på de lägsta nivåerna sedan 1990. Men Steinbrück argumenterade för att många tyskar fortfarande tjänar mindre än minimilön - något Merkel sade riskerades att försämras om SPD kom till makten.

De senaste två tv-debatterna, 2005 och 2009, visade sig ha väldigt lite effekt på valresultatet. Studier visar att upp till fem procent av tyska väljare baserar sitt beslut på tv-debatten - vilket skulle kunna vara nog för att avgöra valet. Men om man ser till de senaste opinionsmätningarna kommer Merkel att sitta kvar vid makten med god marginal.

Mer läsning

Annons