Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff press på Ukraina i Vilnius

Annons

Ukrainas avtalsovillige president Viktor Janukovytj får hårt tryck på sig när han möter EU:s stats- och regeringschefer i Vilnius.

Fast något samarbets- och frihandelsavtal lär det inte bli ändå - det var kört från början, hävdar Ukrainas opposition.

Det är klart att det inte blir något avtal nu. Ingen litar på den här presidenten. Det här var en bluff från början, säger Arsenij Jatsenjuk, tidigare minister och nu en av ledarna för fängslade förra premiärministern Julia Tymosjenkos parti Fosterlandet (Batkivsjtjyna).

Liksom övriga oppositionstoppar är Jatsenjuk på plats i Litauen när EU:s ordförandeland håller toppmöte med ledarna för det östliga partnerskapet: Ukraina, Georgien och fyra andra forna sovjetrepubliker på Europas östkant. Den västinriktade oppositionen deltar visserligen inte formellt i toppmötet, men är närvarande på många av de evenemang som pågår vid sidan om.

Omgärdad av journalister utanför ett av alla möten är Jatsenjuk inte överraskad av president Janukovytjs Rysslandsuppbackade nej till avtalet med EU.

Jag var lite förvånad när vissa av våra partners i väst sade att de verkligen litade på den här presidenten. Hans huvudmål är att bevara och behålla makten och greppa åt sig presidentposten även 2015. Hur skulle han kunna göra det om vi skriver under samarbetsavtalet?

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sade vid sin ankomst till Storhertigarnas palats i Vilnius att han är medveten om att avtalet inte kommer att kunna signeras.

Men vår attityd måste vara att Ukraina som land ska veta att en väg till Europeiska unionen fortfarande står öppen via det östliga partnerskapet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vid ankomsten till Storhertigarnas palats i Vilnius. Det är ju ett väldigt viktigt vägval. Det pågår i den här delen av Europa en relativt ideologisk diskussion om tillhörighet: ska det vara ett mer västeuropeiskt vägval man gör, eller är det ett försök att återuppta gamla strukturer, byggt på tankar från förr?

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) är inne på samma linje och beskriver situationen som en kamp mellan olika politiska traditioner, snarare än öst mot väst.

Det är en dragkamp mellan en mer demokratisk tradition och en mer auktoritär tradition och den dragkampen finns inom alla olika länder, även i Ryssland, säger Bildt.

I Moskva utmålas Ukrainas nej som en stor rysk seger. Carl Bildt tycker dock inte att EU borde ha agerat annorlunda.

Den europeiska unionen är en gemenskap baserad på vissa värderingar och det är de värderingarna som vi erbjuder hjälp med. Men vi kompromissar inte med våra värderingar.

Att erbjuda mer lån och stöd till Ukraina har inte varit aktuellt.

Det har aldrig varit en basar där det är en fråga om att erbjuda pengar. Vi erbjuder en möjlighet, tillträde till den europeiska marknaden, tillträde till europeisk hjälp av olika slag. Men det har inte varit fråga om att muta politiker av olika slag, säger Bildt i Vilnius.

Mer läsning

Annons