Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tsunamiminnen väcktes med nytt skalv

Annons

Ett kraftigt skalv utanför östkusten utlöste panik och oro bland japanerna, som fortfarande har den ödesdigra tsunamin i fjol färskt i minnet.

En meterhög tsunamivåg slog in mot Miyagikusten, men inga skador rapporterades.

I staden Shichigahama i Miyagi-prefekturen blev fredagens skalv, med påföljande tsunamivarning, en otäck påminnelse om den ödesdigra marsdagen 2011 när över tolv meter höga vågor slog sönder det mesta i sin väg.

Saki Sato, som numera själv bor i Borås, lyckades få tag på sin familj på telefon.

Min farmor sade att hennes hjärta var på väg att hoppa ur kroppen. All rädsla från det stora skalvet kom tillbaka, säger Saki Sato.

Inga skador

Myndigheterna gick ut med varningar och uppmanade människor längs kusten att sätta sig i säkerhet.

I slutänden verkar allt ha slutat väl. En meterhög tsunamivåg slog in mot staden Ishinomaki i Miyagi, men det fanns inga rapporter om skadade eller döda, eller om materiella skador. Kärnkraftverket Fukushimas operatör, Tepco, uppger att allt fungerat som vanligt vid företagets reaktorer. Elkraftverk och raffinaderier uppges inte heller ha drabbats av några problem.

Skalvsäkra byggnader viktig valfråga

Skalvet kändes mycket tydligt ända bort till huvudstaden Tokyo, där byggnader sattes i svaj.

Den svenske journalisten Johan Nylander satt i foajén på sitt hotell när skalvet inträffade.

Allt runtomkring började skaka. Krukor, flaskor, glas. Sen blev det mer och mer. Det var en tre meter hög snögubbe i plast som höll på att välta. Jag trodde att jag skulle falla genom jorden. Det var oerhört obehagligt, säger han.

Premiärminister Yoshihiko Noda avbröt sin valkampanj inför nyvalet den 16 december. En av de stora frågorna i valet är frågan om offentliga medel för att säkra byggnader för nya jordskalv.

Dagens skalv hade en magnitud på 7,3. Det förödande skalvet i mars 2011 uppgick till 9,0.

Mer läsning

Annons