Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trysunda paradis även på vintern för Ingrid

Ön Trysunda långt ut i Bottenhavet utanför Köpmanholmen i Bjästa har av författaren och ö-älskaren Anders Källgård rankats till landets vackraste bebodda ö. Samma resultat blev resultatet av en omröstning i en av våra kvällstidningar för många år sedan.

Annons

Ingrid har under många år bott ensam på Trysunda vintertid tillsammans med maken Erik. I vintras avled Erik 79 år gammal, men då fick Ingrid sällskap i den annars vintertomma fiskehamnen av Ingemar Wågberg och Ann-Christin Lundström.

- Jag trivs med det här, berättar Ingrid.

– Jag har aldrig tråkigt. Det är ett fritt liv, lugnt och skönt och man upplever naturen på ett speciellt sätt. Alla årstider har sin tjusning,. Om man till exempel går till Storviken när det stormar, bjuder naturen på ett häftigt och storslaget skådespel när jättevågorna rullar in mot stranden.

I Storviken har naturen under tusentals år slipat strandstenarna runda och släta genom att gnugga dem mot varandra. Tack vare landhöjningen hamnar de klotrunda stenarna allt lägre upp på stranden. Detta är en process som fortfarande pågår.

- Jobb som dyker upp på sommaren spar jag för att ta itu med på vintern. Då kan det behövas sysselsättning.

Ingrid har också sin dator och hon är intresserad av att hantera bilder i bildbehandlingsprogram.

Det är mycket intressant och är skönt att jobba med när snöstormen tjuter runt knuten, konstaterar hon. Tv:n är givetvis också ett bra sällskap.

Ingrid bor i ett rött trevligt hus med egen sjöbod längst in i viken. Utanför huset hittar man roliga stenfigurer och en välskött trädgård. Vid vårt besök håller Ingrid på med att vattna blommorna i de välhållna tjusiga rabatterna.

Ingrid är själv uppväxt på Trysunda.

– Jag gick i skolan här, vi var sex-sju elever, men det gick bra det med. Man fick lära sig mycket eftersom vi var så få elever. Vi var ju så få som läraren riktade sina frågor till.

Under vinterhalvåret kommer Ulvöfärjan till Trysunda endast två dagar i veckan.

- Det gäller att planera sina inköp väl, konstaterar Ingrid. Om man har glömt att till exempel köpa jäst, är det inte bara att springa runt knuten till butiken. Då får bullbaket vänta.

Det är lätt att tänka sig att det ska bli mörkt och kallt på ön under vintern när snöstormarna drar in, men Ingrid tycker inte det är några problem.

– Det är bara att klä på sig, säger hon. Alla årstider har sin charm. Så länge jag orkar tänker jag bo kvar här. Det finns inte något bättre liv.

Uno Gradin Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel