Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghetslarmen fungerar dåligt

Annons

Många kommuners trygghetslarm för äldre fungerar illa och har till och med lett till dödsfall, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

En vanlig orsak är att analoga larm kombineras med ny telefonteknik.

2011 ramlade en 87-årig man i Västmanland och blev liggande i 36 timmar på grund av bristande provlarmningar. Han avled senare på sjukhus. Året efter blev en 86-årig kvinna liggande i fyra dygn utan hjälp. Hon beskriver dagarna som de värsta i sitt liv.

Uppdrag granskning har sammanställt anmälningar, avvikelser och artiklar som rör trygghetslarm - och genomgången visar att 160 kommuner drabbats av larmfel, äldre som skadats och dödsfall sedan januari 2008. Men trots uppmaningar från Socialstyrelsen saknar nästan hälften av kommunerna kontroller av hela larmkedjan. Tio saknar helt kontrollrutiner.

Ny teknik, som IP-telefoni, i kombination med analoga larm är en av de vanligaste orsakerna till de rapporterade felen. 2012 var 190 000 - 95 procent av alla trygghetslarm - fortfarande analoga. Av de 214 kommuner som har svarat på programmets enkät har endast 13 helt gått över till digitala larm.

Det är väldigt bråttom för kommunerna att sätta sig in i det här. Det kommer bli mer och mer problem och mer och mer strul. Och det vill vi verkligen inte ha i en så otroligt viktig tjänst som trygghetslarm, säger Oskar Jonsson, projektledare på Hjälpmedelsinstitutet, till Uppdrag granskning.

Nästan hälften av kommunerna och stadsdelarna, 46 procent, ger ingen garanti alls att den som använder trygghetslarm får hjälp när den behöver det. Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen genomfört.

Bara 37 procent kan garantera hjälp av personal på plats inom 30 minuter.

Jag tror inte att kommunerna har förstått hur pass viktigt det är att följa upp funktionaliteten, säger Marianne Lidbrink, utredare på Socialstyrelsen. Det kan förmodligen gå år utan att larmet kontrolleras.

Socialstyrelsen har i dag inga föreskrifter som ålägger kommunerna att kontrollera larmen.

Pensionärernas riksorganisation (PRO) ser mycket allvarligt på bristerna.

Kommunerna är skyldiga att kontrollera larmen regelbundet. Om de inte gör det är frågan om det inte borde betraktas som brottsligt, säger ombudsman Guy Lööv.

Bristerna tror han beror på slarv, okunskap och missförstånd.

Att trygghetslarmen inte fungerar som de ska är beklämmande, enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Vi är bekymrade över att det ser ut som det gör. Det är inte okej att erbjuda en service som inte fungerar. Samtidigt är det viktigt att påpeka vad trygghetslarmet är, att det inte ersätter SOS Alarms 112-tjänst som man ska larma i akuta nödsituationer, säger Åsa Zetterberg, sektionschef på avdelningen för digitalisering.

Sverige genomgår ett teknikskifte, men kommunerna har inte hängt med. Många saknar helt och hållet en plan.

Kommunerna måste kartlägga hur läget ser ut och hur de ska ta sig framåt, säger Åsa Zetterberg.

Rullstolsburne Nils Duwähl i Skärholmen provlarmar sitt trygghetslarm då och då. Har han inte gjort det på länge ringer Larmcentralen i Stockholm upp.

Särskilt när det gäller äldre personer krävs det att någon annan ser till att det funkar, säger han till TT.

Duwähl har den gamla typen av larm som är kopplat till hemtelefonen. Så har han haft det sedan 1994 och under hela den tiden har både hans telefon och larmet fungerat.

Jag tror att det är en fördel att bo i storstan. På landsbygden är det känsligare.

Från sitt arbete på DHR, en organisation för personer med nedsatt rörelseförmåga, känner han väl till problemen med trygghetslarmen och han är inte intresserad av att byta till den nya tekniken.

Mitt nät är nere ungefär två gånger i veckan. Är då larmet knutet till det och jag larmar utan att det går i väg så kan de minuterna som nätet är nere vara jätteviktiga, säger han. Det måste finnas en garanti för att larmen fungerar, annars blir det en falsk trygghet både för dem som har dem och för anhöriga.

Mer läsning

Annons