Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghetsboende planeras Resele – vill realisera det så fort som möjligt

Ska Resele få ett eget trygghetsboende? Ja, det finns i alla fall långt gångna planer och på torsdagskvällen presenterades de för en intresserad allmänhet.

Annons

Initiativtagare och drivande kraft är Stefan Sahlén. Han har köpt ett lämpligt markområde in till kyrkan och tagit fram en skiss.

Tanken är ett trygghetsboende med 12 lägenheter, var av två är tjänstebostäder. Dessutom blir det gemensamhetsutrymmen med mera.

Stefan Sahlén har rötter i Resele på så sätt att hans pappa är från orten. Han har släkt kvar och besöker ofta trakten och Resele betyder något speciellt för honom. När han såg att den nu aktuella tomten var till salu slog han till och idén om ett trygghetsboende föddes.

Det finns inget äldreboende i Resele, närmsta ligger i Näsåker, och ett eget har efterfrågats länge.

– Många äldre bor kvar i sina hus fast de egentligen vill flytta. Men de vill inte flytta från Resele, säger Johan Andersson från inflyttargruppen.

Att få de äldre att flytta på sig frigör dessutom bostäder för yngre som vill flytta till Resele.

Inflyttargruppen har genomfört en grundlig undersökning och den visar att det finns ett stort intresse för ett trygghetsboende och att behovet är ett tiotal lägenheter.

Trygghetsboendet är till för personer fyllda 70 år. Det fungerar som ett vanligt boende men där finns möjlighet till gemensamma aktiviteter, det ska finnas en värdinna och fastighetsskötare på plats med mera. Lägenheterna är också anpassade så att man enkelt kan få hjälp från hemtjänsten med mera.

Det lutar åt att det blir hyresrätter, så att alla har en möjlighet att hyra, och Stefan Sahlén vill att en ideell förening ska bildas för att driva anläggningen och projektet.

Så långt är allt väl. Men det ska finansieras också, och den delen är inte klar.

– Banklån är svårt i Norrlands inland. Det är ingen bank som lånar ut, säger Stefan Sahlén.

Bidrag, gåvor och donationer är en tanke. Man håller att titta på det just nu.

Men är det verkligen möjligt?

– Det finns en skepsis, jag vet. Men jag vet att två tredjedelar av allt som skänks till välgörenhet går till privata organisationer och projekt. Det gäller att marknadsföra projektet rätt, säger Sahlén.

Dessutom ska möjligheten till bidrag gås igenom. Det behövs boståder i hela Sverige och efterfrågan på just trygghetsbostäder är stor.

När kan trygghetsboendet stå klart?

– Det kan jag inte säga. Men jag vill realisera det här så fort som möjligt. Vi börjar nu med att informera Reseleborna om planerna, säger Stefan Sahlén.

Läs också: Inflyttning i Hågesta trygghetsboende påbörjat

Läs också: Holländsk turistsatsning i Resele

Annons