Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tryggheten sätts i fokus

Drogtester inom psykiatrin är för patientens bästa. Det säger Lena Friberg Berglund, landstingets vårdområdesdirektör.

– Det handlar om trygghet, säger hon.

Lena Friberg Berglund säger att hon har förståelse för att Anna kan känna sig kränkt av drogtesterna, men hon anser ytterst att hon bör tala med verksamhetschefen eller sin läkare i Örnsköldsvik.

– Den här gruppen patienter får absolut inte ha ett sidomissbruk. Då kan det vara direkt farligt med medicineringen, säger hon.

– Dessutom har det hänt att patienter har sålt sin medicin. Vi vill förhindra läckaget. Det finns en stor säkerhetsaspekt eftersom det handlar om narkotikaklassade preparat.

Lena Friberg Berglund säger också att hon tycker att kommunikationen mellan berörda parter, patient och sjukvård, är jätteviktig.

– Det här är hennes upplevelse. Hur har kommunikationen gått till? säger hon.

– Och känner hon sig kränkt bör hon ta upp det med verksamhetschefen.

Vad händer om en patient visar positivt vid en drogtest?

– Då sätts läkemedlet ut direkt. Patienten ska inte bli skadad.

I morgon träffas representanter från vuxenpsykiatrin och Föreningen Attention i Örnsköldsvik för en fortsatt dialog. Det finns ett missnöje från patienter när det gäller information och bemötande.